Питання ратифікації Україною Римського статуту предметно обговорюється - депутат

Питання ратифікації Україною Римського статуту предметно обговорюється - депутат

Ексклюзив
Укрінформ
Питання ратифікації Римського статуту, що дозволить поширити юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС) на Україну, предметно обговорюється.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов (парламентська фракція "Слуга народу") розповів у коментарі Укрінформу.

Народний депутат нагадав, що МКС 17 березня видав ордери на арешт президента російської федерації володимира путіна та дитячої омбудсменки рф марії львової-бєлової. За його словами, юридичні наслідки відповідного рішення такі: "123 країни світу ратифікували Римський статут, на підставі якого діє Міжнародний кримінальний суд. Якщо путін або львова-бєлова з‘являються в одній із цих країн, їх заарештовують і доставляють на лаву підсудних до МКС".

Також керівник правового парламентського комітету прокоментував питання нератифікації Українською державою Римського статуту. "Щодо нератифікації Україною Римського статуту, можу сказати так: якщо путін з’явиться в Україні, він навряд доїде до Гааги", – зазначив Маслов.

Читайте також: Ордер на арешт путіна: генпрокурор пояснив, що це означає для диктатора

При цьому парламентарій зауважив: "Питання ратифікації Римського статуту нами предметно обговорюється. Це має бути серйозна внутрішня дискусія і роз‘яснення. Україна, я думаю, обов‘язково ратифікує Римський статут, коли буде можливість провести внутрішнє роз‘яснення та внутрішню дискусію".

Римський статут Міжнародного кримінального суду – міжнародний договір, що заснував МКС, ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року і набрав чинності з 1 липня 2002 року. Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але Верховна Рада донині не ратифікувала його.

Читайте також: Шмигаль про рішення МКС: путін має постати перед судом та відповісти за злочини проти України

Ратифікація Римського статуту дозволить поширити юрисдикцію МКС на Україну та почати розслідування злочинів на території держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-