Ордер на арешт путіна: генпрокурор пояснив, що це означає для диктатора

Ордер на арешт путіна: генпрокурор пояснив, що це означає для диктатора

Відео
Укрінформ
Після видання Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт володимира путіна поїздки за межі рф для російського диктатора будуть ризикованими через імовірність видачі його МКС.

Про це на пресконференції заявив генпрокурор Андрій Костін, передає кореспондент Укрінформу.

“У першу чергу після отримання ордера судової палати досудового провадження вживаються заходи щодо пошуку та затримання підозрюваних. Для цього МКС звертається до держав-учасниць Римського статуту з проханням про арешт та про передачу особи до МКС. Держава-учасниця Римського статуту, яка отримала цей запит, невідкладно вживає заходів до арешту відповідної особи”, - сказав Костін.

Відео: Офіс Генерального прокурора

За його словами, МКС також може користуватися можливостями Інтерполу. "У разі затримання та передачі особи до суду чи після добровільної явки палата досудового провадження проводить слухання з метою затвердження обвинувачення. До речі, вони можуть проводитися навіть за відсутності підозрюваного”, - заявив Костін.

Читайте також: Створення спецтрибуналу - це найшвидший шлях притягнення керівництва рф до відповідальності - ОП

За його словами, путін, який є підозрюваним у незаконному переміщенні українських дітей, до моменту арешту як глава терористичної держави буде боятися здійснювати поїздки за межі росії через імовірність того, що його видадуть МКС.

“Це (рішення МКС - ред.) означає, що кожен політик, який вважає себе цивілізованим і який дивиться у майбутнє, має тричі подумати перед тим, як мати справу з російським керманичем чи його поплічниками, а надто — тиснути руку чи сідати за стіл переговорів. Це чіткий сигнал всьому світу, що російський режим є злочинним, а злочинці мають бути зупинені ізольовані та притягнуті до відповідальності”, - переконаний очільник ОГП.

На його думку, сьогоднішнє рішення МКС - лише "пролог історії притягнення до всеосяжної відповідальності і путіна, і його поплічників, і всіх, хто причетний до вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та злочину агресії на українській землі".

Читайте також: Комісія ООН: Спецтрибунал щодо російської агресії має координувати діяльність з МКС

“Твердо переконаний: усі вони постануть перед правосуддям — українським та міжнародним”, - наголосив глава ОГП.

***

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук назвав рішення Міжнародного кримінального про ордер на арешт путіна великим кроком у відновленні світової справедливості.

"Ордер на арешт путіна за скоєння воєнних злочинів. Вітаю це рішення Міжнародного кримінального суду. Тепер лише у себе на болотах росія може продовжувати кричати й заперечувати причетність до всіх звірств, скоєних в Україні. Світові все зрозуміло. Це великий крок у відновленні світової справедливості", – зазначив у Фейсбуці спікер ВР.

На його переконання, відтепер світ ніколи не потисне руку російському президенту, який вирішив розпочати неспровоковану жорстоку війну в Україні.

"Тепер за межами бункера на путіна чекає арешт. І вирок! Справедливий вирок! Вирок тому, хто ніщо інше, як саме зло", – наголосив Стефанчук.

***

Секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи рішення Міжнародного кримінального суду щодо арешту путіна, відзначив, що шлях цього злочинця закономірний, а гарантом його доставки на лаву підсудних є Сили оборони України.

«Ордер на арешт московського диктатора – ніщо інше, як вилучення путіна з історії. Шлях злочинця закономірний і передбачуваний. Гарант доставки підозрюваного на лаву підсудних – Сили оборони України», - наголосив секретар РНБО.

***

Рішення Міжнародного кримінального суду видати ордери на арешт президента росії володимира путіна та російської дитячої омбудсменки марії львової-бєлової за примусове переміщення українських дітей привітав Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Колеса справедливості крутяться: я вітаю рішення МКС видати ордери на арешт володимира путіна та марії львової-бєлової за примусове переміщення українських дітей. Міжнародні злочинці відповідатимуть за крадіжки дітей та інші міжнародні злочини», - зазначив він.

***

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко назвав рішення МКС щодо видачі дозволу на арешт президента росії володимира путіна важливим кроком у притягненні злочинців до відповідальності.

"путін - міжнародний злочинець. І світ починає це офіційно визнавати. Міжнародний кримінальний суд видав дозвіл на арешт президента рф. Це справді історичне рішення для України та світу. Це важливий крок для притягнення злочинців до відповідальності", - зауважив він. 

Водночас, відзначив Ткаченко, світ побачив, що російський режим є злочинним, тому за кожного вбитого, депортованого та скаліченого українця доведеться відповідати.

***

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що володимир путін й уповноважена з прав дитини рф марія львова-бєлова за ордером МКС можуть бути арештовані на території країн, які ратифікували Римський статут.

"Для розуміння. Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента російської федерації володимира путіна та уповноваженого з прав дитини російської федерації марії львової-бєлової. Їх підозрюють у незаконному примусовому переміщенні українських дітей. Це означає, що вони можуть бути заарештовані на території країн, які ратифікували Римський статут", - заявив Єрмак.

Єрмак поінформував, що Україна системно співпрацює з МКС.

Також він нагадав, що працює Координаційна рада України з питань захисту та безпеки дітей, завданням якої є припинення насильницької передачі чи депортації дітей з України до рф та повернення і возз'єднання сімей відповідно до інтересів дитини та до міжнародного права.

Очільник ОП розповів, що у провадженнях, які розслідуються в Україні, зафіксовано понад 16 тис. випадків примусової депортації дітей, проте справжні цифри можуть бути кратно більшими.

У той же час він додав, що 308 дітей наразі вдалося повернути.

***

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що рішення МКС щодо ордера на арешт путіна є сигналом для російських еліт і початком кінця росії у нинішньому вигляді на світовій арені.

"Світ змінився… Тому МКС видав конкретний ордер на арешт… «стратега» путіна? 1. Це конкретний сигнал RU елітам. Що з ними буде далі. І чому «як раніше» не буде… 2. Це початок кінця рф у нинішньому вигляді на світовій арені. 3. Це безпосередня юридична процедура. Дочекайтесь", - зазначив Подоляк.

***

Як повідомлялося, судді Міжнародного кримінального суду видали ордери на арешт президента росії володимира путіна та російської дитячої омбудсменки марії львової-бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з окупованої території України щонайменше з 24 лютого 2022 року.

У провадженнях, в яких Офіс генпрокурора України здійснює процесуальне керівництво, зафіксовано депортацію понад 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей, але реальна цифра може бути значно більшою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-