США в ОБСЄ: Програма підтримки України сприятиме втіленню мирного плану Зеленського

США в ОБСЄ: Програма підтримки України сприятиме втіленню мирного плану Зеленського

Укрінформ
Програма підтримки України, яку втілюють держави-учасниці ОБСЄ, допоможе закласти фундамент підтримки мирного плану Президента України Володимира Зеленського.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Як Ви вже сказали, міністре Османі, війна росії "підірвала європейську архітектуру безпеки і поставила під загрозу мир і стабільність на континенті та за його межами". Ви абсолютно праві. Тому ми зобов'язані діяти якнайшвидше, і я насмілюся говорити, з більшою рішучістю і завзяттям, щоб допомогти покласти край стражданням українців, реалізуючи проєкти під егідою Програми підтримки України", - сказав він.

Читайте також: Новий голова ОБСЄ закликав росію вивести війська з України

За словами Карпентера, ці проєкти можуть допомогти нужденним українцям і "закласти фундамент підтримки мирного плану Президента Зеленського". "Беремось до роботи. Люди, які страждають, не можуть дозволити собі чекати більше жодного дня", - додав він.

Американський посол також зазначив, що ОБСЄ має інструменти для притягнення до відповідальності як кремля, так і режиму лукашенка, які продовжують свідомо ігнорувати принципи Організації, і має "продовжувати їх використовувати".

"Ми повинні бути невтомними та новаторськими у наших зусиллях з підтримки та захисту нашої всеосяжної концепції безпеки, якою з самого початку керувався Гельсінкський процес", - наголосив Карпентер.

Читайте також: Україна переконана, що ОБСЄ знайде свою роль у формулі миру Зеленського

У своїй промові очільник місії США також навів деякі статистичні дані, які "допомагають зрозуміти масштаби виклику, з яким ми колективно стикаємося через російську війну".

"У 2022 році сирени повітряної тривоги в Україні звучали 14 870 разів. Внаслідок російських бомбардувань та обстрілів було пошкоджено 3 126 закладів освіти в Україні, 337 з них – повністю зруйновано. Понад 1 млн українських цивільних осіб, у тому числі 11 тис. дітей, зазнали російських фільтраційних операцій на підконтрольній російським військам території України. Наразі в Україні налічується 5,9 млн внутрішньо переміщених осіб та 7,9 млн біженців з України, яких прийняли у понад 40 країнах світу", - зазначив він.

Читайте також: Джапарова закликала ООН підтримати резолюцію про створення спецтрибуналу для росії

Як повідомляв Укрінформ, у відповідь на блокування росією роботи ОБСЄ в Україні у листопаді 2022 року було запущено нову Програму підтримки для України, яка формально не є польовою місією ОБСЄ і фінансується не з бюджету Організації, а окремими державами-учасницями.

Програма має 23 проєкти, які включають такі сфери, як подолання екологічної шкоди, завданої війною, протимінна діяльність, посилення спроможностей надавати соціальну та психологічну підтримку постраждалим від війни, підтримка свободи ЗМІ, протидія кіберзлочинності та боротьба з торгівлею людьми.

Читайте також: Генсек ОБСЄ заявила про відсутність механізму для виключення росії

У листопаді 2022 року Президент Володимир Зеленський також презентував Українську формулу миру. Зокрема, йдеться про забезпечення радіаційної, ядерної, продовольчої, енергетичної безпеки, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидію екоциду, недопущення ескалації, фіксацію закінчення війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-