Україна переконана, що ОБСЄ знайде свою роль у формулі миру Зеленського

Україна переконана, що ОБСЄ знайде свою роль у формулі миру Зеленського

Укрінформ
ОБСЄ може і повинна знайти свою проактивну роль у виконанні пунктів запропонованої Україною Формули миру.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради у четвер у столиці Австрії.

"Ми глибоко переконані, що ОБСЄ може і повинна знайти свою проактивну роль у виконанні пунктів Формули миру. Це – шлях до відновлення миру та безпеки для України, всієї Європи та світу", - сказав він.

Український посол нагадав, що 15 листопада Президент України Володимир Зеленський представив Формулу миру з десяти кроків. "Цей шлях до миру базується виключно на принципах Гельсінського Заключного акту", - додав очільник української місії в ОБСЄ.

Цимбалюк привітав той факт, що ОБСЄ "вже розпочала роботу над такими питаннями, як екологічний моніторинг, гуманітарне розмінування та інші актуальні аспекти післявоєнного відновлення України". За його словами, це є ілюстративним прикладом того, як ОБСЄ може практично сприяти імплементації української Мирної формули.

"Ми розраховуємо на лідерство Північномакедонського головування у цьому питанні", - заявив український посол під час засідання, на якому глава МЗС Північної Македонії представив пріоритети головування його країни в ОБСЄ.

У своєму виступів Цимбалюк також наголосив, що встановлення справедливого і тривалого миру в Україні та за її межами є неможливим без повного виведення російських окупаційних військ з території України та притягнення російського режиму до відповідальності, у т.ч. шляхом створення Спеціального трибуналу за злочин агресії.

Читайте також: Новий голова ОБСЄ підтвердив, що війна рф проти України буде пріоритетним питанням

Як повідомлялося, у листопаді Президент Володимир Зеленський презентував Українську формулу миру. Зокрема, йдеться про забезпечення радіаційної, ядерної, продовольчої, енергетичної безпеки, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидію екоциду, недопущення ескалації, фіксацію закінчення війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-