Генсек ОБСЄ заявила про відсутність механізму для виключення росії

Генсек ОБСЄ заявила про відсутність механізму для виключення росії

Укрінформ
Генеральний секретар ОБСЄ Гельга Шмід заявила, що не передбачено механізму для виключення росії з лав Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Про це вона сказала в інтерв’ю німецькому виданню Welt, передає кореспондент Укрінформу.

«...На відміну від Ради Європи, ОБСЄ не має механізму призупинення, який можна було б використати для виключення росії. Це також тому, що ми не є організацією однодумців, як ЄС чи НАТО», - сказала очільниця ОБСЄ.

Вона нагадала, що організація виникла з протистояння під час холодної війни з ініціативи країн, які мали різні інтереси, але прагнули запобігти ескалації.

Крім того, генсек ОБСЄ зауважила, що вважає за правильне зберігати «дипломатичні канали відкритими».

Читайте також: Кулеба запросив нового голову ОБСЄ до України

«Принаймні з сьогоднішньої перспективи, я вважаю, що для росії є сенс залишатися членом ОБСЄ», - сказала вона.

Шмід також нагадала, що з березня минулого року в межах ОБСЄ запрацював механізм для розслідування порушень прав людини внаслідок вторгнення рф в Україну.

Читайте також: Шмигаль привітав Північну Македонію з початком головування в ОБСЄ

Як повідомлялося, голова делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ Микита Потураєв у листопаді 2022 року заявив, що Парламентська асамблея ОБСЄ має призупинити членство делегації рф як держави-агресора, інакше Україна розгляне можливість призупинення свого членства у цій міжпарламентській організації.

Президент Володимир Зеленський також закликав виключити росію з міжнародних організацій, зокрема з Радбезу ООН та ПА ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-