Литва хоче винести на засідання Євроради початок переговорів про вступ України до ЄС

Литва хоче винести на засідання Євроради початок переговорів про вступ України до ЄС

Укрінформ
Литва робитиме все можливе, аби включити до порядку денного засідання Європейської ради 8-9 лютого питання про початок переговорного процесу про вступ України до ЄС.

Про це заявив Президент Литви Гітанас Науседа на з спільній президентами України і Польщі пресконференції у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ухвалення рішення про надання Україні статусу кандидата ( в члени ЄС. – ред.) було дуже важливим. Зараз нам треба рухатися далі, до нових досягнень. Ваша країна у такі складні часи війни реалізує всі рекомендації, необхідні для початку переговорного процесу про повноцінне членство в ЄС. Я впевнений, що дуже скоро ми матимемо можливість обговорити це питання на рівні Європейської ради на засіданні 9-10 лютого. Наша країна робить усе можливе для того, щоб включити його до порядку денного цього засідання», - сказав Науседа.

Він додав, що учасники засіданні могли б обговорити прогрес, якого досягла Україна у реалізації семи рекомендацій Єврокомісії.

«Я думаю, що за головування Швеції будуть зроблені конкретні кроки щодо прискорення процесу перемовин (про членство України в ЄС – ред.), - спрогнозував Президент Литви.

Як повідомлялося, віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила 8 січня, що Україна розраховує вже навесні отримати офіційну оцінку Європейської комісії щодо виконання семи рекомендацій, що прокладе шлях до наступних кроків на шляху до членства в ЄС.

Читайте також: Реформи для вступу у Євросоюз підтримують три чверті українців

Президент Володимир Зеленський за підсумками онлайн-зустрічі із прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном 6 січня повідомив, що влада та українці розраховують на початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу за головування Швеції в Раді ЄС.

У червні 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус країни-кандидата в члени ЄС за умови виконання семи рекомендацій, які стосуються боротьби з корупцією та відмиванням коштів, ухвалення антиолігархічного законодавства та нового закону про ЗМІ, забезпечення прав національних меншин, а також конституційної, антикорупційної та судової реформ.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук 14 грудня повідомив, що український парламент виконав свої зобов'язання та ухвалив закони, необхідні для виконання семи рекомендацій Єврокомісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-