Реформи для вступу у Євросоюз підтримують три чверті українців

Реформи для вступу у Євросоюз підтримують три чверті українців

Опитування
Укрінформ
Майже три чверті (73%) українців вважають правильним, що ЄС висунув Україні вимоги про виконання реформ для початку переговорів щодо членства у євроспільноті.

Про це свідчать дані опитування «Дипломатія воєнного часу. Що думають українці про рух України до членства у ЄС і НАТО під час війни», проведеного ТОВ «Інфо Сапієнс» на замовлення Центру «Нова Європа», передає Укрінформ.

«Тепер, коли Україна отримала європейську перспективу та статус кандидата, українці не бажають зупинятись на досягнутому — 73% громадян вважають правильним, що ЄС виставив Україні вимоги про виконання реформ, без яких не може бути відкриття переговорів про вступ до ЄС. І тоді як частина з опитаних зауважують, що ЄС має бути поблажливішим до України у питанні реформ через війну, 47% впевнено стверджують — реформи в інтересах самої України і ЄС має вимагати їх виконання якомога швидше», - зазначають автори дослідження.

Зокрема, на думку опитаних, важливою є антикорупційна реформа — більш ніж половина населення (60,1%) підтримують тиск з боку ЄС на Україну, щоб подолати корупцію. І лише 19,5% при цьому зауважують, що наразі це не головна проблема в Україні.

Здебільшого українці усвідомлюють, що якість впровадження реформ є важливішою, ніж швидкість: 59% громадян зауважують, що для того, щоб привести законодавство України у відповідність до права ЄС, українській владі необхідно якомога краще готувати всі потрібні закони, проводити всі належні обговорення, хай навіть це займе багато часу. Думку про те, що закони потрібно ухвалювати якнайшвидше, хай навіть потім їх доведеться доопрацьовувати, підтримує лише третина населення — 36%.

Як засвідчило дослідження, українці оптимістичні щодо подальшого руху України до членства в ЄС попри війну — 62% респондентів вірять, що Україна зможе розпочати переговори про вступ до ЄС ще до завершення війни. Не вірить у таку можливість 20% респондентів.

Більшість громадян упевнені, що Україна стане членом ЄС у коротко- або середньостроковій перспективі: 55% українців вірять, що це станеться у найближчі 1-5 років. 27% воліють не називати конкретних цифр, обираючи опцію «щойно закінчиться війна». Лише 6% громадян вважають, що Україна вступить в ЄС у наступні 10 років.

Читайте також: Більшість українців вважають неможливими переговори про мир із росією

Опитування проводилось з 16 по 25 грудня 2022 року методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення України (віком 18 років і старше). Структура вибірки відповідає структурі населення за такими параметрами, як стать, вік, розмір населеного пункту і регіон довоєнного місця проживання відповідно до даних Державної служби статистики на 1 січня 2022 року. Опитування не проводилось у АР Крим, м. Севастополь, а також в інших тимчасово окупованих росією територіях України, де українські оператори не надають послуги мобільного телефонного зв’язку. Також опитування недостатньо охоплює українців, що виїхали за кордон. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-