Країни НАТО нарощують оборонне виробництво, щоб захиститися і допомагати Україні - Столтенберг

Країни НАТО нарощують оборонне виробництво, щоб захиститися і допомагати Україні - Столтенберг

Укрінформ
Рішення союзників використати свої запаси військового обладнання та боєприпасів для підтримки України було правильним, адже цим вони водночас захищали власні інтереси у сфері безпеки.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції у Брюсселі, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про координацію зусиль ЄС і НАТО із поповнення арсеналів, що були використані для підтримки Збройних сил України.

«Союзники по НАТО і члени ЄС використали свої запаси, щоб надати допомогу Україні, і це правильна річ, яку треба було зробити, тому це також стосується нашої безпеки. Ми маємо використати для цього наші спроможності, запаси та знаряддя. Я завжди говорю союзникам, якщо їм доводиться обирати між усіма вимогами НАТО щодо наявних військових запасів та спроможностей, - у цьому випадку важливіше підтримати Україну», - заявив керівник Альянсу.

Він зауважив, що країни-члени НАТО і ЄС надали Україні безпрецедентний рівень військової підтримки та використали для цього власні запаси. Єдиним шляхом для їх поновлення є нарощування оборонного виробництва. Виходячи з цього, міністри оборони країн НАТО під час минулої зустрічі прийняли рішення наростити запаси озброєння та боєприпасів, щоб бути спроможними захистити власну територію і водночас продовжити допомогу Україні. У цьому НАТО тісно координує свої зусилля з ЄС та має прямий контакт з оборонною промисловістю.

Читайте також: У путіна не вийшло розділити Євросоюз і НАТО - Столтенберг

«Мета – забезпечити нашу спроможність надалі підтримувати Україну та посилити допомогу. Ми бачили, що росія готова до важких втрат в Україні, і ми не маємо її недооцінювати. Вони (росіяни – ред.) мобілізували більше військ, накопичують більше озброєння та боєприпасів. Вони готові зазнавати втрат, але продовжувати війну. Немає жодних ознак, що президент путін змінює загальні цілі своєї жорстокої війни проти України. Тож ми маємо бути готовими до тривалого протистояння, маємо продовжувати підтримку України. Дуже важливе послання від сьогоднішньої зустрічі – що ми, ЄС і НАТО, об’єднані у цьому і разом підтримуємо Україну», - підкреслив Столтенберг.

Читайте також: Не буде тривалого миру, якщо тиранія візьме гору над свободою – Столтенберг

Як повідомлялося, ЄС і НАТО підписали двосторонню Декларацію про партнерство, яке визначить співпрацю між організаціями на наступні роки. У церемонії підписання у брюссельській штаб-квартирі Альянсу взяли участь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, президент Європейської ради Шарль Мішель та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-