Термінова допомога для України та відповідальність для росії – резолюція саміту ЄС

Термінова допомога для України та відповідальність для росії – резолюція саміту ЄС

Укрінформ
Лідери держав та урядів країн Європейського Союзу, які зустрілися сьогодні у Брюсселі, за підсумками зустрічі прийняли резолюцію (висновки) щодо ситуації навколо агресивної війни росії проти України та її наслідків.

Як повідомляє Укрінформ, повний текст цього документу оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Європейська Рада повторює рішуче засудження російської агресивної війни проти України. Вона підтверджує повну підтримку Європейським Союзом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також законне право України на самозахист від російської агресії», - наголошується в документі.

Читайте також: Рада ЄС підтвердила європейське майбутнє України, Молдови й Грузії

Зокрема, лідери ЄС підтвердили намір продовжувати політичну та військову підтримку України, зокрема, з використанням ресурсів Європейського Фонду Миру та можливостей Військової допоміжної місії ЄС для України. Вони також підтвердили намір нарощувати допомогу на двосторонній основі, зокрема, у розвитку спроможностей України у протиповітряній обороні, а також у підтримці її зусиль з розмінування територій.

«Російська триваюча кампанія систематичних ракетних ударів проти мирного населення України, проти цивільних цілей, енергетичної інфраструктури та по іншим об’єктам (життєзабезпечення – ред.) з метою принести більше страждань для населення України, є злочином, для якого не може бути жодної безкарності. Вона має бути зупинена. Європейська Рада закликає всіх міжнародних партнерів зробити подібний заклик, та скористатися своїм впливом у цьому зв’язку. Європейська Рада також закликає росію негайно зупинити дії, що піддають небезпеці безпеку цивільних ядерних об’єктів, та підкреслює повну підтримку ЄС роботі МАГАТЕ», - йдеться у висновках саміту ЄС.

Читайте також: Європейська Рада остаточно затвердила €18 мільярдів для України на 2023 рік

Як зазначається, лідери країн ЄС погодилися із терміновою необхідністю посилити гуманітарну та надзвичайну допомогу для України, включаючи зусилля із відновлення критичної інфраструктури України, з метою допомогти їй пройти через зиму. У цьому контексті. Європейська Рада запросила ЄІБ, у тісній взаємодії з Єврокомісією та з міжнародними фінансовими інституціями, наростити підтримку України у її найбільш невідкладних інфраструктурних потребах.

Зокрема, Єврокомісія отримала доручення посилити координацію із європейською промисловістю та з міжнародними партнерами ЄС у налагодженні сталого постачання в Україну пріоритетного обладнання, зокрема, мобільних станцій обігріву, електричних генераторів, трансформаторів, високовольтного та освітлювального обладнання тощо. У цьому контексті європейські лідери привітали результати Паризької конференції зі стійкості та відбудови України, що відбулася 13 грудня 2022 року.

Читайте також: Прокуратура Євросоюзу готова розслідувати справи, пов’язані з обходом санкцій - генпрокурор ЄС

Як наголошується в документі, ЄС також продовжить підтримку переміщених осіб, як в Україні, так і за її межами. У зв’язку зі цим Європейська Рада запропонувала країнам-членам, інтенсифікувати надзвичайне планування, за підтримки Європейської Комісії.

«Європейський Союз, разом із партнерами, залишається відданим наданню фінансової допомоги для України, підтриманню її стійкості та довгострокової відбудови. У цьому контексті, Європейський Союз погодився надати Україні допомогу в обсязі 18 мільярдів євро у 2023 році. Європейська Рада вітає згоду G7 щодо створення багатосторонньої Координаційної донорської платформи», - наголошується в документі.

Читайте також: ЄС відповів на агресію росії проти України безпрецедентною єдністю - фон дер Ляєн

Європейська Рада привітала та заохотила подальші зусилля із забезпечення повної відповідальності за воєнні злочини, а також інші серйозні злочини в контексті російської агресивної війни проти України, включаючи визначення шляхів забезпечити відповідальність за злочини агресії. Європейська рада підкреслила підтримку Євросоюзом відповідного розслідування, що здійснюється Прокурором Міжнародного кримінального суду.

Водночас, Європейська Рада розглянула варіанти використання заморожених російських активів для підтримки відбудови України та на цілі репарації. Лідери доручили Європейській Комісії, Високому представнику ЄС, та раді ЄС просувати цю роботу вперед, відповідно до законів ЄС та до міжнародного законодавства. При цьому вони наголосили, що переслідування за злочин агресії є в інтересах усього міжнародного співтовариства.

«Європейська Рада підтверджує готовність підтримати українські ініціативи із досягнення справедливого миру. На цей час, росія не продемонструвала справжнього прагнення до справедливого та стійкого миру», - зазначається у висновках саміту ЄС.

Читайте також: Україна закликала ОБСЄ підтримати заклик Зеленського до Глобального саміту миру

Європейські лідери обговорили також, як надалі збільшити колективний тиск на росію, щоб примусити її завершити свою агресивну війну та вивести свої війська з України. Вони привітали посилення обмежувальних заходів ЄС проти росії, включаючи дев’ятий пакет санкцій та запровадження міжнародного обмеження цін на російську нафту, із одночасним створенням відповідного міжнародного правового поля.

«Європейський Союз готовий посилювати обмежувальні заходи. Європейська рада підкреслює важливість забезпечення ефективної імплементації та упередження спроб обминути їх (санкції – ред.) або спростити. Вона повторює заклик до всіх країн приєднатися до санкцій ЄС», - йдеться у документі.

Читайте також: Санкції проти росії: у США прогнозують скорочення економіки рф на 20% до 2030 року

Водночас, лідери країн ЄС підтвердили засудження дій влади Ірану надання військової підтримки для росії у її агресивній війні проти України, та наголосили, що такі дії мають бути зупинені. У цьому зв’язку, Європейська Рада підтримала санкції ЄС, що були ухвалені 12 грудня 2022 року.

Вони також зазначили, що ЄС буде продовжувати надавати всю необхідну допомогу для Республіки Молдова у подоланні різноманітних наслідків російської агресивної війни проти України, зокрема, її впливів на енергетичну безпеку країни.

Читайте також: Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію про порушення прав людини в Криму

Як вже повідомлялося, у четвер в Брюсселі відбулося засідання Європейської Ради, під час якої лідери країн ЄС обговорювали найважливіші питання Європейської політики, включаючи російську агресивну війну проти України та її наслідки для Європи та для усього світу, шляхи реагування на цінову кризу у сфері енергетики та забезпечення стійкості та конкурентоспроможності Єдиного ринку ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-