Рада ЄС підтвердила європейське майбутнє України, Молдови й Грузії

Рада ЄС підтвердила європейське майбутнє України, Молдови й Грузії

Резолюція
Укрінформ
Рада міністрів ЄС із загальних справ, засідання якої відбулося сьогодні у Брюсселі, визнала прогрес країн-кандидатів на членство в ЄС та окремо підтвердила, що майбутнє України, Молдови і Грузії полягає у набутті членства в Європейському Союзі.

Як повідомляє Укрінформ, така політична декларація міститься в офіційній резолюції (висновках) Ради ЄС щодо процесу розширення, стабілізації та асоціації, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Рада ЄС наголошує на історичній важливості рішення Європейської Ради від 23 червня 2022 року, якими визнається європейська перспектива та надається статус країни-кандидата для України і Молдови. Європейська Рада також визнала європейську перспективу для Грузії, та підтвердила готовність надати їй статус країни-кандидата, щойно пріоритети, що були визначені у думці Європейської комісії щодо заявки на членство будуть виконані… Майбутнє України, Молдови та Грузії, а також їх громадян, полягає в Європейському Союзі», - йдеться у документі.

Міністри визнали, що російська неспровокована та нічим не обґрунтована агресивна війна проти України та нова геополітична реальність лише підкреслюють ключову важливість політики розширення ЄС, як потужного чинника миру, демократії, безпеки та стабільності для усього континенту. Така політика розширення, як йдеться в документі, є стратегічним пріоритетом Європейського Союзу.

Читайте також: Виконання Україною семи рекомендацій не означає початку перемовин про вступ до ЄС — дипломат

Рада ЄС визнала суттєві зусилля, що були продемонстровані Україною протягом кількох минулих місяців для виконання завдань, що виходять з її статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

«Восьма Рада асоціації ЄС-Україна, що відбулася у вересні 2022 року, визнала суттєвий прогрес, якого Україна досягла на цей час у процесі реформ, взяла до уваги план дій, що був підготовлений Україною з імплементації кроків, що викладені в думці Європейської комісії, та підкреслила важливість їх повної та ефективної імплементації. Рада ЄС запрошує Європейську комісію підготувати дорожню карту, яка відобразить наступні кроки для полегшення доступу України на Єдиний ринок ЄС, із повним використанням потенціалу Угоди про асоціацію та поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі (ПВЗВТ) з Україною», - йдеться у документі.

Читайте також: Зеленський скоординував із президентом Євроради кроки щодо руху України в ЄС

Як вже повідомлялося, у відповідь на заявку України щодо членства в ЄС, 17 червня 2022 року Єврокомісія оприлюднила рекомендацію надати Україні статус кандидата в члени ЄС. Водночас для України прописали сім вимог, які вона має виконати на цьому шляху.

23 червня глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-