Країни Люблінського трикутника засудили воєнні злочини рф та депортацію українців

Країни Люблінського трикутника засудили воєнні злочини рф та депортацію українців

Заява
Укрінформ
Прем'єр-міністри країн Люблінського трикутника засудили воєнні злочини рф, депортацію громадян України, російські атаки на українські ядерні об’єкти, а також незаконні референдуми на окупованих територіях.

Про це йдеться у спільній заяві Прем’єр-міністрів України, Литовської Республіки та Республіка Польща про результати зустрічі Люблінського трикутника, опублікованій на сайті Урядового порталу.

"Прем'єр-міністри засудили системні військові злочини, вчинені російськими військами в регіонах України, включно з навмисними ... нападами на цивільне населення та елементи цивільної інфраструктури, а також примусову депортацію російськими окупантами тисяч громадян України, у тому числі дітей, з тимчасово окупованих територій України до росії. Водночас засуджено атаки збройних сил рф навколо українських ядерних об’єктів та незаконне захоплення Запорізької АЕС... і організацію росією незаконних так званих референдумів у регіонах у межах міжнародно визнаних кордонів України та спробу незаконної анексії Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України" , - йдеться у документі.

Читайте також: Вступ України до НАТО: прем’єри України, Польщі та Литви підписали спільну заяву

Зазначається, що іноземні партнери - прем'єр Польщі Матеуш Моравецький та прем'єрка Литви Інґріда Шимоніте - підтвердили подальшу участь у відновленні українських міст, а також підтримали прискорене запровадження міжнародного реєстру збитків щодо втрат, завданих Україні через атаки рф. Водночас вони визнали, що росія має сплатити збитки за спричинені руйнування.

Також очільники європейських урядів пообіцяли й надалі здійснювати військову, фінансову й гуманітарну підтримку України, особливо в умовах прийдешньої зими.

Своєю чергою, українська сторона запевнила, що підтримуватиме польський і литовський бізнеси, зокрема, у створенні офісів і виробничих потужностей в Україні. Водночас Шмигаль висловив вдячність колегам за безпрецедентний рівень підтримки.

Читайте також: Україна бойкотуватиме Парламентську асамблею ОБСЄ через участь в ній росії

Як раніше повідомляв Укрінформ, глави урядів України, Польщі та Литви обговорили виклики, пов'язані з руйнуванням росією енергетичної інфраструктури України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-