Україна бойкотуватиме Парламентську асамблею ОБСЄ через участь в ній росії

Україна бойкотуватиме Парламентську асамблею ОБСЄ через участь в ній росії

Укрінформ
Українська делегація бойкотуватиме ОБСЄ через неспроможність цієї організації ані виключити, ані призупинити повноваження делегації країни-агресора в Парламентській асамблеї ОБСЄ.

Про це заявив в п’ятницю голова делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї ОБСЄ Микита Потураєв під час засідання Асамблеї у Варшаві, передає Укрінформ.

“Сьогодні у Варшаві постійний комітет Парламентській асамблеї ОБСЄ не зміг визначитися щодо подальшої долі росіян в цій міжнародній організації. Оскільки це рішення не було прийнято, оскільки не було прийнято рішення хоча б призупинити повноважень російської делегації в Парламентській асамблеї ОБСЄ, українська делегація вирішила бойкотувати роботу України в цій міжнародній організації доти, доки рішення не буде знайдено”, - підкреслив Потураєв.

Читайте також: росію треба виключити з ПА ОБСЄ та Радбезу ООН – маршалок Сенату Польщі

Він додав, що українську делегацію підтримали також представники Естонії та Литви, які були присутніми на засіданні, і на знак протесту залишили засідання постійного комітету.

За словами голови української делегації, Україна повернеться до участі в ПА ОБСЄ тільки тоді, коли рішення щодо подальшої долі росіян, які представляють державу-терориста, “буде нарешті знайдено”.

Як інформувало агентство, напередодні під час виступу на ПА ОБСЄ Потураєв заявляв, що цей орган має призупинити членство делегації рф як держави-агресора, інакше Україна розгляне можливість призупинення свого членства у цій міжпарламентській організації.

Читайте також: Україна закликає Парламентську асамблею ОБСЄ призупинити членство росії - інакше може вийти сама

Маршалок Сенату Польщі Томаш Гродзький в коментарі Укрінформу заявив, що заклик українських делегатів на ПА ОБСЄ у Варшаві про призупинення членства делегації рф як держави-агресора є “зрозумілим”. Водночас він зауважив, що виключення росії з ПА ОБСЄ на даному етапі “не є простим завданням”.

Гродзький зауважив, що за діючим регламентом, для виключення країни має бути консенсус голосів мінус один, тобто всі мають бути “за”, і не більше одного “проти”. Натомість у випадку росії дві країни були б проти – росія і білорусь. Він наголосив, що потрібно знайти спосіб, як викинути росію з ОБСЄ, “оскільки організація, яка має у своїй назві безпеку і співпрацю в Європі, не може толерувати серед своїх членів країну, яка нападає на вільну, цивілізовану країну”.

Читайте також: В ОБСЄ кажуть, що війна рф проти України несе загрозу існуванню організації

Як відомо, раніше Польща не видала віз російській делегації на ПА ОБСЄ, а також главі МЗС рф сергію лаврову на міністерську зустріч ОБСЄ, яка відбудеться 1-2 лютого в Лодзі.

З 24 лютого росія веде повномасштабну війну проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-