росію треба виключити з ПА ОБСЄ та Радбезу ООН – маршалок Сенату Польщі

росію треба виключити з ПА ОБСЄ та Радбезу ООН – маршалок Сенату Польщі

Ексклюзив
Укрінформ
росію необхідно виключити з Парламентської асамблеї ОБСЄ, а також з Ради Безпеки ООН через її агресію в Україні. Зараз потрібно знайти способи, як це зробити, оскільки російська агресія згодом може повторитися.

Про це в межах осіннього засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ у Варшаві в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу сказав маршалок Сенату Польщі Томаш Гродзький.

“Я рішуче підтримую слова Президента Володимира Зеленського про те, що незрозумілим є чому агресор ще перебуває в організації, яка береже мир і безпеку, тобто в ОБСЄ”, - зазначив Гродзький.

Він додав, що заклик українських делегатів на ПА ОБСЄ у Варшаві про призупинення членства делегації рф як держави-агресора є “зрозумілим”.

Водночас він зауважив, що виключення росії з ПА ОБСЄ на даному етапі “не є простим завданням”.

Маршалок Сенату зазначив, що він розмовляв на цю тему з президентом ПА ОБСЄ Маргаретою Цедерфельт.

“За діючим регламентом, це не так легко, адже там має бути консенсус голосів мінус один, тобто всі мають бути “за”, і не більше одного “проти”. А в нас дві країни були б проти – росія і білорусь. Проте спосіб, як викинути росію з ОБСЄ, треба знайти, оскільки організація, яка має у своїй назві безпеку і співпрацю в Європі, не може толерувати серед своїх членів країну, яка нападає на вільну, цивілізовану країну”,- наголосив спікер верхньої палати парламенту Польщі.

Гродзький також зазначив, що виключити росію з Ради безпеки ООН ще складніше, ніж з ОБСЄ.

“Але світ повинен дати росії зрозуміти, що агресія проти незалежної і вільної країни суворо каратиметься і призведе до повної ізоляції росії. Тому виключення росії з Радбезу ООН було б відповідним кроком, оскільки в іншому випадку через 20 років історія повториться”,- резюмував маршалок польського Сенату.

Читайте також: Сенат Польщі визнав російську владу терористичним режимом

Як повідомляв Укрінформ, голова делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ Микита Потураєв під час засідання Асамблеї у Варшаві заявив, що Парламентська асамблея ОБСЄ має призупинити членство делегації рф як держави-агресора, інакше Україна розгляне можливість призупинення свого членства у цій міжпарламентській організації.

Нещодавно Президент Зеленський вкотре закликав виключити росію з міжнародних організацій, зокрема Радбезу ООН та ПА ОБСЄ.

У Варшаві триває 20-те осіннє засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ. Питання загарбницької війни рф проти України перебуває в центрі уваги депутатів країн-учасниць ОБСЄ. Участь у зустрічі беруть близько 200 парламентаріїв із 52 країн. Польща не видала віз російській делегації, яка мала намір взяти участь у Парламентській асамблеї ОБСЄ у Варшаві.

Фото: Grzegorz Krzyżewski / Fotonews

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-