Відсутність Amnesty International у російському списку іноагентів є своєрідним маркером — Немчінов

Відсутність Amnesty International у російському списку іноагентів є своєрідним маркером — Немчінов

Укрінформ
Те, що міжнародна правозахисна організація Amnesty International досі не потрапила у список іноземних агентів на території російської федерації, є своєрідним маркером рівня її співпраці з владою країни-агресора.

Таку думку міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов висловив у щотижневому огляді у сфері держслужби, оприлюдненому на Ютубі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна вчергове продемонструвала, що вона виконує свої міжнародні зобов'язання. Натомість не всі міжнародні організації поводять себе так само. Я не буду повторювати те, що вже неодноразово було сказано щодо діяльності однієї з міжнародних правозахисних організацій. Тільки хочу зазначити, що в росії організація не може працювати незалежно зараз, якщо вона не попала в реєстр іноагентів чи інших. Amnesty International, як я розумію, в цьому реєстрі відсутня. Це має бути одним із тих показників і маркерів, які показують, як ця організація співпрацює з російською владою. Ну а нам треба залишатися спокійними, боротися за Україну», - сказав Немчінов.

Читайте також: Скандальний звіт Amnesty International є російською пропагандою - The ​​Times

Тому, за його словами, уряд протягом тижня ухвалив низку важливих рішень. У тому числі й тих, які сприятимуть повноцінній роботі конкурсній комісії з відбору керівника Національного антикорупційного бюро. Раніше, нагадав міністр, там був запобіжник у зв'язку із тим, що один із членів комісії, який був рекомендований міжнародними донорами, був паралельно у двох конкурсних комісіях, тому існувала проблема можливого конфлікту інтересів. Після того як було призначено керівника САП, небезпека відійшла.

Також КМУ ухвалив рішення, яким врегулював роботу комісії щодо вищого корпусу державної служби. Адже в умовах воєнного стану діє спеціальний порядок призначення на посаду, натомість залишається багато питань, пов'язаних із розслідуванням діяльності держслужбовців категорії А, врегулювання можливих конфліктів інтересів. Зокрема, внесено зміни за подання Нацдержслужби, які дозволять робити засідання конкурсних комісій онлайн та заходи проводити максимально прозоро, зауважив Немчінов.

Читайте також: Волкер - про звіт Amnesty: Саме росія вичерпала ресурси високоточної зброї і атакує цивільних

Як повідомлялось, в опублікованій у минулий четвер доповіді правозахисної організації Amnesty International йдеться про те, що українські військові у спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що це дослідження Amnesty International, яке не враховує факту агресії росії, хронології подій та контексту захисту Україною своєї державності, схоже на дослідження дій жертви без урахування дій озброєного ґвалтівника, а також спотворює реальну картину міжнародного злочину агресії, який вчиняється росією з 2014 року.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав правозахисну організацію Amnesty International не шукати фальшивого балансу між країною-злочинцем росією і Україною, яка захищається від неї, а розповісти світові правду про росію.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що опублікований звіт Amnesty "пробує амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву".

Очільниця Amnesty International в Україні Оксана Покальчук прийняла рішення піти з посади, заявивши, що вони з керівництвом Amnesty International "розійшлись ціннісно".

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International згодом вибачилася за "страждання та гнів", викликані її останнім звітом щодо України, та заявила, що жодні дії ЗСУ не виправдовують "російських порушень".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-