Amnesty International «розшифрувала» скандальний звіт: шкодуємо, але не відмовляємось

Amnesty International «розшифрувала» скандальний звіт: шкодуємо, але не відмовляємось

Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вибачилася за "страждання та гнів", викликані її останнім звітом щодо України, та заявила, що не відмовляється від висновків, викладених у звіті.

Як передає Укрінформ, про це Amnesty International заявила в коментарі Reuters.

"Amnesty International глибоко шкодує з приводу страждання та гніву, які викликав наш прес-реліз про тактику ведення бойових дій українськими військовими", - заявили в організації.

Було заявлено, що останнє дослідження про війну в Україні було спрямоване виключно на "забезпечення захисту цивільних осіб". При цьому Amnesty не відмовляється від висновків, викладених у звіті.

У своєму електронному листі Amnesty повідомила, що виявила українських військових поряд з цивільними будинками в 19 містах і селах, що створювало ризики для обстрілу росією цивільних осіб.

Водночас, було вказано на те, що "це не означає, що Amnesty International вважає українські війська відповідальними за порушення, скоєні російськими військами, або що українські військові не вживають належних запобіжних заходів в інших місцях країни".

Читайте також: Зеленський звернув увагу на відсутність реакції Amnesty International на обстріли ЗАЕС

"Ми повинні бути дуже чіткими: жодні задокументовані нами дії українських сил жодним чином не виправдовують російських порушень", ідеться у заяві.

Як повідомлялось, в опублікованій у четвер доповіді правозахисної організації Amnesty International йдеться про те, що українські військові у спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях.

Читайте також: Скандальний звіт Amnesty International є російською пропагандою - The ​​Times

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що це дослідження Amnesty International, яке не враховує факту агресії росії, хронології подій та контексту захисту Україною своєї державності, схоже на дослідження дій жертви без урахування дій озброєного ґвалтівника, а також спотворює реальну картину міжнародного злочину агресії, який вчиняється росією з 2014 року.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав правозахисну організацію Amnesty International не шукати фальшивого балансу між країною-злочинцем росією і Україною, яка захищається від неї, а розповісти світові правду про росію.

Читайте також: Волкер - про звіт Amnesty: Саме росія вичерпала ресурси високоточної зброї і атакує цивільних

Президент України Володимир Зеленський заявив, що опублікований звіт Amnesty "пробує амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву".

Очільниця Amnesty International в Україні Оксана Покальчук прийняла рішення піти з посади, заявивши, що вони з керівництвом Amnesty International "розійшлись ціннісно".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-