Міноборони звинувачує Amnesty у спотворенні реальної картини злочину росії проти України

Міноборони звинувачує Amnesty у спотворенні реальної картини злочину росії проти України

Укрінформ
Дослідження Amnesty International, яке не враховує факт агресії росії, хронологію подій та контекст захисту Україною своєї державності, схоже на дослідження дій жертви без урахування дій озброєного ґвалтівника. Такі дослідження спотворюють реальну картину міжнародного злочину агресії, який вчиняється росією з 2014 року.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр, коментуючи оприлюднений звіт згаданої організації.

«Потрібно звернути увагу, що такі дослідження не враховують низку факторів, наприклад, те, що росіяни використовують тактику захоплення і утримання населених пунктів. І поки ми чекатимемо російського ворога в полі, як це іноді нам дехто радить, росіяни просто займуть всі наші будинки. Тому українські міста і села укріплюються і обороняються від держави-злочинця, яким є російська федерація. За принципом досягнення найбільшої ефективності відбувається розміщення підрозділів протиповітряної оборони для прикриття неба над населеними пунктами», - наголосила Маляр.

Читайте також: Резніков – про звіт Amnesty International: Ми не дозволимо паплюжити наших захисників

Вона повідомила, що Сили оборони України спільно з військовими адміністраціями і органами місцевого самоврядування регулярно закликають місцеве населення та проводять евакуацію цивільних з прилеглих районів ведення бойових дій населених пунктів. Усім надаються рівні права на добровільній основі щодо переміщення у безпечні регіони, але не всі мирні жителі погоджуються на це.

Заступниця міністра звернула увагу, що для отримання об’єктивного та коректного результату дослідження мають значення методи та підходи до аналізу викладеної інформації.

Читайте також: Кулеба - Amnesty International: Не шукайте фальшивого балансу між злочинцем і жертвою

«Коли у тексті про дії українських Збройних сил немає аналізу дій ворога – це схоже на дослідження дій жертви без урахування дій озброєного ґвалтівника. Тобто отримати об’єктивні висновки за такого підходу просто неможливо. Ми розуміємо, що рф не допускає міжнародні організації до фактажу, який можна використати, до дослідження обставин і взагалі ні на тимчасово окуповані території, ні на свою територію. Тож наразі Україна не лише жертва агресії, яку ще світ не бачив, а ще й жертва власної відкритості. Бо подібні звіти, не маючи того на меті, спотворюють реальну картину міжнародного злочину агресії, який вчиняється з 2014 року», - наголосила Маляр.

Вона також додала, що в звіті немає інформації про умови, в яких діє Україна, а це умови оборони, і відповідно немає хронології подій про те, що злочин вчиняє російська федерація, а Україна боронить свою землю. Більш того, Україна рятує своє власне існування як держава, наголосила Маляр.

Читайте також: Звіт Amnesty International виглядає дуже цинічно - представниця Президента у Криму

Заступниця міністра відзначила, що росія взагалі ігнорує будь-які правила, будь-які звичаї ведення війни, будь-які норми різних міжнародних конвенцій і не дозволяє міжнародним організаціям ніяким чином вивчати те, що вона робить. У такій ситуації постає питання об’єктивності будь-якого розслідування, якщо йдеться лише про дії жертви. Маляр зазначила, що важливо згадати злочини росіян в Бучі, Маріуполі для того, аби дослідження було об’єктивним.

«Найстрашніше в висновках, які ґрунтуються тільки на діях жертви, що вони порушують ієрархію, важливість і вагу злочинів. Тому що для світу, для всієї міжнародної спільноти після Другої світової війни найстрашнішим злочином є все-таки злочин агресії, який порушує суверенні кордони держав і загрожує всьому світу. І в цій ситуації первинними мусять бути не поради українським Збройним силам, які сьогодні боронять Європу, а сьогодні первинною від всіх міжнародних організацій мусить бути вимога до всього світу зупинити міжнародний злочин російської федерації агресії, від якого загинуло вже тисячі мирних жителів. І росія не зупиниться на територіях України», - застерегла Маляр.

Вона нагадала, що Україна завжди сповідувала політику відкритості та об’єктивного підходу до юридичної оцінки дій як агресора, так і дій українських військових, які ведуть оборону від агресора.

«Я нагадаю, що війна в Україні триває з 2014 року, і з того часу Україна сама звернулась до Міжнародного кримінального суду і дозволила юрисдикцію Міжнародному суду й дозволила на своїй території розслідувати воєнні злочини та злочини проти людяності. На відміну від російської федерації , яка навпаки закриває всі свої злочини від міжнародної спільноти і не виконує рішення Європейського суду з прав людини», - зазначила Маляр.

Вона нагадала, що українська правоохоронна система розслідувала і виносила вироки тим українським військовим, які вчиняли злочини в зоні бойових дій, на відміну від російської федерації, яка приховує від світової спільноти всі свої злочини.

Читайте також: Дезінформація та пропаганда: в ОП відреагували на скандальну заяву Amnesty International

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк висловив жаль, що така організація, як Amnesty International, бере участь у кампанії з дезінформації та пропаганди. Також він зазначив, що росія докладає максимум зусиль, щоб дискредитувати Збройні сили України в очах західних громад та зірвати постачання зброї, використовуючи всю мережу своїх агентів впливу. Крім того, радник керівника Офісу Президента Україна чітко дотримується законів ведення війни та міжнародного гуманітарного права, а будь-які заяви про порушення з боку української армії мають характер інформаційної операції для дискредитації ЗСУ та підриву постачання озброєння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-