Скандал з Amnesty International: очільниця українського офісу йде з посади

Скандал з Amnesty International: очільниця українського офісу йде з посади

Укрінформ
Очільниця Amnesty International в Україні Оксана Покальчук прийняла рішення піти з посади на тлі скандалу навколо доповіді Amnesty International стосовно дій ЗСУ під час війни з росією.

Про це у фейсбуці повідомила голова Amnesty International в Україні Оксана Покальчук, передає Укрінформ.

“Мені боляче це визнавати, але ми з керівництвом Amnesty International розійшлись ціннісно. Тому я прийняла рішення залишити організацію. Я вважаю, що будь-яка робота на благо суспільства має бути зроблена з урахуванням локального контексту і з продумуванням наслідків. А головне, я переконана, що наші дослідження мають робитись скрупульозно і з думкою про людей, чиє життя часто напряму залежить від слів і вчинків міжнародних організацій”, - написала Покальчук. 

Читайте також: Український офіс Amnesty International заперечує свою участь у підготовці звіту про ЗСУ

Вона зазначила, що український офіс намагався донести до керівництва організації інформацію про війну, яку розв’язала росія проти України. 

“Навіть ще вчора у мене була наївна надія, що я зможу все виправити. Що ми проведемо хай хоч 200 нарад і все-таки пояснимо, достукаємось, донесемо свою думку. І той текст буде видалено, а замість нього з’явиться інший. Сьогодні я зрозуміла, що цього не станеться”, - наголосила Покальчук.

Голова українського офісу нагадала, що вони ретельно документують порушення з боку рф, які ляжуть в основу численних судових розглядів та допоможуть притягнути винних до відповідальності. Як приклад вона навела дослідження атаки на Драмтеатр у Маріуполі, котре “стане вагомим доказом та допоможе покарати винних у цьому жахливому, нелюдяному злочині”.

Читайте також: Міноборони звинувачує Amnesty у спотворенні реальної картини злочину росії проти України

За словами Покальчук, пресреліз, який організація випустила 4 серпня, мав як мінімум дослідити дві сторони та врахувати позицію Міноборони України. Amnesty International звернулись до Міноборони з проханням про реакцію, але дали дуже мало часу на відповідь. У результаті цього організація створила матеріал, який прозвучав як підтримка російських наративів. Прагнучи захистити цивільних, це дослідження натомість стало інструментом російської пропаганди.

Нагадаємо: в опублікованій у четвер доповіді правозахисної організації Amnesty International йдеться, що ця організація вважає, що українські військові у спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-