Український офіс Amnesty International заперечує свою участь у підготовці звіту про ЗСУ

Український офіс Amnesty International заперечує свою участь у підготовці звіту про ЗСУ

Укрінформ
Український офіс правозахисної організації Amnesty International не брав участь у підготовці та поширенні звіту, де Збройні сили України звинувачуються в наражанні цивільного населення на небезпеку.

Як передає Укрінформ, про це речниця Amnesty International Україна Катерина Мітєва повідомила в коментарі Громадському

«Український офіс не брав участі ані в підготовці, ані в розповсюдженні цієї інформації. За правилами організації, під час збройних конфліктів та воєн документуванням порушень і злочинів займається виключно Департамент реагування на кризи», — заявила вона.

Речниця наголосила, що, будучи міжнародною організацією, Amnesty International займається розслідуванням і документуванням воєнних злочинів усіх сторін, які беруть участь у війні.

Читайте також: Абсурдна та образлива заява: Верещук прокоментувала звіт Amnesty International

За її словами, від початку повномасштабного вторгнення росії експерти Amnesty International задокументували десятки воєнних злочинів на території України та довели, що вони були скоєні саме російськими військовими.

У пресслужбі підкреслюють важливість розуміння різниці між воєнними злочинами та порушеннями міжнародного гуманітарного права, яке регулює закони й звичаї війни.

Наголошується, що лише найтяжчі з порушень вважаються воєнними злочинами та потребують притягнення винних до кримінальної відповідальності.

Читайте також: Лубінець назвав маніпулятивним та розкритикував звіт Amnesty International

«Команда Департаменту реагування на кризи Amnesty International не зафіксувала жодного воєнного злочину українських військових», — наголосили в українському офісі Amnesty International.

Зазначається, що експерти організації фіксують воєнні злочини на основі детального аналізу та верифікації всіх доступних фото- й відеодоказів, свідчень очевидців, даних радарів і супутникових знімків.

Читайте також: Кулеба - Amnesty International: Не шукайте фальшивого балансу між злочинцем і жертвою

У разі наявності доступу до об‘єкта, на місцях оцінюються залишки зброї, ступінь і характер руйнувань. Зокрема, у такий спосіб були зібрані докази воєнного злочину росії під час атаки на Донецький академічний обласний драматичний театр у Маріуполі.

Як повідомлялося, в опублікованій 4 серпня доповіді правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські військові в спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази й розміщуючи озброєння в житлових районах, зокрема в школах та лікарнях.

Читайте також: Міноборони звинувачує Amnesty у спотворенні реальної картини злочину росії проти України

В Офісі Президента відреагували на доповідь Amnesty International, заявивши, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви правозахисників є нічим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії росії проти України.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна не дозволить паплюжити армію та захисників, і назвав неадекватними спроби Amnesty International урівняти неспровоковану російську агресію і український самозахист.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-