Заяви Спартц щодо продажу наданої Україні зброї збігаються з наративом рф – Кулеба

Заяви Спартц щодо продажу наданої Україні зброї збігаються з наративом рф – Кулеба

Укрінформ
Заяви членкині Палати представників США Вікторії Спартц збігається з наративом росії про нібито продаж зброї, яку партнери надають Україні.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Forbes, повідомляє Укрінформ.

«Два місяці тому дезінформація про те, що зброя, яку постачають партнери в Україну, розповзеться по світу, почала зʼявлятися в медіа країн, які ми небезпідставно вважаємо наближеними до росії. У нас із деякими з них усе ще є дипломатичні відносини, тому називати їх не буду. Всі, хто займається інформаційним простором, зрозуміли: почався вкид», - сказав він.

Кулеба зазначив, що потім була заява директора Інтерполу про те, що на досвіді інших конфліктів вони можуть сказати, що такий ризик є, після чого інформацію вкинув представник рф на засідання Радбезу ООН.

Читайте також: У Пентагоні не бачать ознак, що зброя для України потрапила «не в ті руки»

«Тобто історія розганялася планомірно останні два місяці. Я це бачив із самого початку, і ми попередили партнерів, що росіяни будуть розганяти це», - зауважив глава МЗС.

У підсумку міністр констатував, що наратив про продаж Україною зброї партнерів стовідсотково запущений росією.

«Потім пані Спартц сказала, що ця зброя може опинитися в Сирії або в Мексиці. Я розумію чому. Тому що слово «Мексика» працює з точки зору внутрішньої політики США. У мене немає підстав зараз стверджувати, свідомо чи несвідомо вона поширює цей наратив, я хочу чітко це зафіксувати. Але те, що її наратив і наратив рф збігаються, це факт, який усі побачили», - наголосив Кулеба.

Щодо статті Financial Times про те, що зброя для України може нібито опинитися де завгодно, глава української дипломатії відзначив, що не підозрює видання у свідомому запуску цієї історії.

«Я думаю, що просто була гаряча тема і вони видали такий матеріал. Підозрюю, що в них у редакції були дискусії з приводу того, випускати статтю чи ні, бо вона неоднозначна навіть із точки зору журналістських стандартів», - акцентував він.

Міністр також відзначив той факт, що після статті одразу вийшли коментарі НАТО, Європейського Союзу, Сполучених Штатів із запереченням.

Як повідомляв Укрінформ, речник ЄС Пітер Стано заявив, що у Європейського Союзу немає жодних підстав сумніватися у зобов’язаннях уряду України із належного використання та обліку зброї, яка надходить в Україну за сприяння ЄС для забезпечення її права на самооборону.

Читайте також: В ОП запевняють, що всю надану Україні зброю ретельно обліковують та відправляють на фронт

Напередодні у ряді західних ЗМІ з’явилися припущення про те, що НАТО і ЄС нібито занепокоєні контрабандою зброї з України. Обидві організації спростували такі твердження, які можуть бути наслідком компанії дезінформації кремля проти України та проти країн Заходу.

Крім того членкиня Палати представників США Вікторія Спартц 8 липня звернулася до президента США Джо Байдена з проханням надати пояснення щодо процедур нагляду, пов’язаних із главою Офісу Президента України Андрієм Єрмаком. Співголова Українського кокусу в Конгресі США, конгресвумен від демократів Марсі Каптур назвала позицію Спартц «необачною» допомогою кремлю.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-