Німеччина підтримає Україну на шляху до ЄС, але за «чіткими критеріями» - Шольц

Німеччина підтримає Україну на шляху до ЄС, але за «чіткими критеріями» - Шольц

Укрінформ
Німеччина буде підтримувати Україну на її шляху до Євросоюзу, але для набуття членства Київ має виконати всіх необхідні для цього критерії, які не скасовує війна.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц в інтерв'ю t-online, передає Укрінформ.

«Звісно, ми будемо супроводжувати Україну на її європейському шляху. Європейська рада у Версалі щойно підтвердила це», – зазначив Шольц.

Але, продовжив він, «йдеться про те, щоб критерії вступу не розмивалися…, тож має бути ще зрозумілішим, що країна може стати членом ЄС, якщо вона тривалий час є ліберальною демократією і може гарантувати верховенство права та соціальну ринкову економіку». Це, підкреслив політик, чіткі критерії для вступу до Європейського Союзу.

Читайте також: путін має зрозуміти, що доведеться домовлятися з Києвом – Шольц

При цьому Шольц згадав, що ЄС пообіцяв країнам західних Балкан, що вони незабаром можуть стати його членами, багато з них наполегливо працювали для досягнення цієї мети роками, але поки залишаються розчарованими, що досі не набули членства.

Шольц не відповів конкретно на запитання, коли він може здійснити візит до України, зауваживши, що «політично відповідальна людина має їхати до Києва перш за все, якщо є конкретні речі, які обов’язково потрібно обговорювати на місці». При цьому він запевнив, що в будь-якому випадку підтримка Німеччиною України залишається сильною, що німецькі політики регулярно контактують з українськими колегами та що жодних політичних і дипломатичних непорозумінь між країнами наразі немає.

Читайте також: Німеччина обговорює постачання Україні десяти систем ППО - Bild

Канцлер також не став коментувати слова українського посла Андрія Мельника, який назвав главу уряду ФРН «ображеною ліверною ковбасою» через начебто його небажання їхати до Києва. Важливим наразі є, за словами Шольца, не чіплятися до слів, а зосередитися на найголовнішому – допомогти Україні захиститися. «І разом із нашими союзниками ми хочемо змусити Росію зупинити зброю та вивести війська з України», – сказав Шольц.

Як повідомляв Укрінформ, раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що вступ України до ЄС може затягнутися на роки, та запропонував створити «європейську політичну спільноту», щоб країни, які не є формальними членами ЄС, могли долучитися до нового простору в Європі.

Читайте також: Шольц пообіцяв продовжувати допомогу Україні

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

18 квітня Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену першу частину анкети-опитувальника для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС, а 9 травня Україна заповнила другу частину цієї анкети.

Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-