Стефанчук провів зустріч із президенткою Бундестагу Німеччини - про що говорили

Стефанчук провів зустріч із президенткою Бундестагу Німеччини - про що говорили

Відео
Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук обговорив з очільницею Бундестагу Німеччини Бербель Бас підтримку України в процесі євроінтеграції.

Про це він повідомив на спільному з німецькою колегою брифінгу в українському парламенті, передає кореспондент Укрінформу.

Голова ВР подякував Бас за візит в особливий для всього світу день – День пам’яті та примирення, а Бундестагу ФРН - за рішення щодо санкційної політики проти російської федерації.

«Ми обговорили підтримку України в її євроінтеграційних прагненнях… Також обговорили низку питань щодо співпраці та підтримки. З всіх цих питань у нас є повне порозуміння та підтримка один одного», - зауважив спікер українського парламенту.

Пресслужба Апарату ВР зазначає, що Стефанчук під час розмови з Бас висловив сподівання на швидку імплементацію рішення Бундестагу щодо надання Україні важкого озброєння, а також закликав Німеччину долучитися до втілення комплексного плану відбудови України.

Читайте також: Усвідомлення відповідальності означає підтримку Німеччиною України – Мельник

Спікер закликав представників ФРН підтримати Україну у здобутті справедливості в міжнародних судових інституціях. Він нагадав, що Верховна Рада визнала звірства російської федерації в Україні геноцидом українського народу.

«Цього року виповнюється 90 років з моменту Голодомору, який вчинили радянські, сталінські злочинці на землях України. Тож хочу звернутися до вас із проханням ініціювати розгляд питання щодо визнання і тих злочинів, які були 90 років тому, і тих злочинів, які вчиняються зараз, як геноциду українського народу, який має системний характер», – зазначив Голова ВР.

Він також закликав Бундестаг розглянути можливість спорудження пам’ятника, присвяченого восьми мільйонам українців, які стали жертвами Другої світової війни.

Крім того, спікер передав Бас прохання від української дівчини Ганни Полонської, яка мріє звернутися до Бундестагу, аби розповісти про звірства російської федерації в Україні.

Очільниця німецького парламенту висловила бажання запросити дівчину до Бундестагу та надати їй можливість поділитися своєю історією.

Читайте також: Німеччина сприятиме якнайшвидшому вступу України до ЄС – президентка Бундестагу

За словами Президента Бундестагу, для неї візит до України – це знак солідарності з українським народом, особливо у символічний День пам’яті та примирення.

«Німеччина стоїть на боці України й підтримуватиме її всіма силами… 8 травня – це особлива дата для всіх нас, особливо для нас, німців як представників країни, яка відповідальна за Голокост та інші злочини націонал-соціалізму. Це не тільки день пам’яті, коли ми кажемо, що таке більше ніколи не має повторитися, а й день примирення. І саме тому це дуже важливо для мене», - підкреслила Бас, висловивши переконання, що пам'ять про минуле дає змогу розв'язувати сучасні проблеми.

Глава німецького парламенту також підтвердила беззаперечну підтримку прагнення України вступити до Євросоюзу. Вона запевнила, що Німеччина намагатиметься прискорювати і спрощувати консультаційний і законодавчий процес.

Читайте також: Президентка Бундестагу в Києві вшанувала пам'ять мільйонів жертв Другої світової війни

«У цій війні Україна захищає також і європейські цінності й тому заслужила це визнання та вступ в ЄС. 61% населення Німеччини підтримує вступ України до ЄС. Я можу сказати, що 100% підтримують, але, хочу підкреслити, що ці 61% підтримують прискорений вступ до ЄС», – наголосила Президент Бундестагу.

Вона також підтримала ідею регіонального шефства Німеччини у відбудові України.

Крім того, Бас зауважила, що резолюція про визнання Голодомору геноцидом українського народу перебуває в Комітеті, який займається петиціями. «Після цієї процедури, звісно, буде дискусія, обговорення і буде ухвалено відповідне рішення», – зауважила спікер.

Щодо встановлення пам’ятника вона зазначила що це "також дуже важлива тема пам’яті".

Читайте також: Шольц сказав про «урок 8 травня» та назвав переможця цієї війни

Як повідомляв Укрінформ, глава німецького Бундестагу Бербель Бас 8 травня прибула до Києва. У ході візиту вона зустрілася з Президентом Володимиром Зеленським і Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Фото: пресслужба Апарату ВР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-