Усвідомлення відповідальності означає підтримку Німеччиною України – Мельник

Усвідомлення відповідальності означає підтримку Німеччиною України – Мельник

Укрінформ
Німеччина почала усвідомлювати свою історичну відповідальність перед українським народом, і українці сподіваються, що зараз ФРН допоможе їм побороти нового ворога.

Про це сказав посол України в ФРН Андрій Мельник після церемонії вшанування пам’яті загиблих при визволенні Європи від фашизму українців у Тіргартені 8 травня, передає Укрінформ.

Посольство України 7 років поспіль організовує церемонію вшанування пам’яті українських воїнів-визволителів, але жодного разу біля меморіалу Тіргартен не збиралося так багато людей.

«Ми дуже раді, що сьогодні до нас завітали так багато гостей: двоє членів федерального уряду, двоє міністрів, керівництво фракцій, керівництво федеральних земель, посли сьогодні разом з нами», - Мельник на прохання агентства перелічив присутніх на церемонії.

Читайте також: Посол у Німеччині: Україна ніколи не визнає монополії рф на перемогу у Другій світовій

Посол вважає, що з кожним роком у німецькому суспільстві зростає відчуття того, що Німеччина, німецька держава несе історичну відповідальність, у тому числі, перед Україною, але остаточно цього ще не сталося.

«Одна справа - відчувати цю відповідальність, інша - дійсно проводити політику, яка б її підтверджувала», - підкреслив він.

Мельник зазначив, що такими церемоніями, які є не політичними, бо йдеться лише про вшанування загиблих українців, українське диппредставництво намагається привернути увагу німецького політикуму та суспільства до тих величезних жертв, яких зазнав український народ під час Другої світової війни. На його думку, це не лише вшанування, йдеться про те, що існує історична відповідальність Німеччини і німецького народу перед Україною.

«Ця відповідальність передбачає, серед іншого, те, що уряд Німеччини зобов’язаний нам допомогти завершити теперішню війну», - заявив посол.

Читайте також: У Берліні посол України взяв участь у покладанні вінків до Меморіалу в Тіргартені

Він повторив у цьому контексті, що в Україні чекають на канцлера ФРН Олафа Шольца.

Якби глава уряду ФРН міг би відвідати Київ 9 травня, «це був би не лише символічний візит, це був би справді знак того, що Німеччина стовідсотково стоїть на боці українців у цій війні, що вона готова зробити дійсно все можливе і неможливе, зрушити небо і землю для того, щоб нам допомогти відбити агресора».

Глава дипмісії підкреслив: важливо, аби німецька політика "врешті-решт прокинулася".

«Ми втрачаємо сотні наших солдатів, а також мирних жителів сьогодні у цій війні. Тому важливо, щоб німецька політика врешті-решт прокинулася і зрозуміла, що «Ніколи знову» - це лише слоган, який сьогодні, як ми бачимо, нічого не означає», - зауважив він.

Читайте також: Німеччина сприятиме якнайшвидшому вступу України до ЄС – президентка Бундестагу

Під час церемонії поліція змусила прибрати велетенський український прапор, який активісти розгорнули на території меморіалу, відповідно до заборони «символіки», ухвалений перед святковими днями. Щоправда, невеликих прапорів, зокрема тих, якими люди обгорнулися, не чіпали.

«Це абсолютно безпідставне рішення, і нам шкода, що влада Берліна вирішила саме таким чином (забороною - ред.) врегулювати це питання. Ми розуміємо, що є справа безпеки, але ціною заборони українського прапора в день, який є святим для кожного українця... Я вважаю, що це було не просто перебільшення, це була фатальна помилка. Я сподіваюся, що в наступні роки цього більше ніколи не повториться», - прокоментував посол ситуацію.

Читайте також: Посол Мельник: Ми шоковані забороною на українські прапори в Берліні 8-9 травня

Як повідомляв Укрінформ, посол України в ФРН Андрій Мельник закликав німецьких депутатів зробити свій внесок в ухвалення рішення Бундестагу ФРН про створення у Берліні меморіалу на честь убитих у роки Другої світової війни українців. Досі найвищий законодавчий орган країни уникав ухвалення такого рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-