Шольц сказав про «урок 8 травня» та назвав переможця цієї війни

Шольц сказав про «урок 8 травня» та назвав переможця цієї війни

Укрінформ
росія розв’язала нову війну в Європі через 77 років після завершення Другої світової, але цю війну вона не виграє.

Таку думку оприлюднив канцлер ФРН Олаф Шольц у відеозверненні до нації з нагоди 77 років завершення в Європі Другої світової війни, яке транслювали перші кнопки німецького ТБ - телеканали ARD і ZDF, передає Укрінформ.

8 травня 1945 року завершилася війна, яка забрала життя понад 60 мільйонів жінок, чоловіків і дітей, сказав Шольц.

Тим більш боляче, за його словами, переживати те, що через 77 років після закінчення Другої світової війни груба сила знову порушує закон посеред Європи, дивитися, як російська армія вбиває чоловіків, жінок і дітей в Україні, перетворює міста на руїни і навіть атакує тих, хто тікає від війни.

Читайте також: Шольц: Допомагаючи Україні, ми також захищаємо нашу демократію та нашу свободу

«Ми не можемо відзначати закінчення Другої світової війни в Європі, не зіткнувшись із фактом: у Європі знову війна. росія розв'язала цю війну», - підкреслив канцлер ФРН.

Колись росіяни та українці боролися разом, приносячи великі жертви, щоб перемогти вбивчий німецький націонал-соціалізм, нагадав глава німецького уряду.

Тоді, зазначив він, Німеччина була винна перед обома народами - російським і українським. І десятиліттями прагнула до примирення з ними обома.

Читайте також: Президент про вторгнення росії: Якщо, не дай Бог, впаде Україна – вони прийдуть до Німеччини

«Однак тепер президент рф путін хоче підкорити Україну, знищивши її культуру та ідентичність. путін навіть прирівнює свою варварську загарбницьку війну до боротьби з націонал-соціалізмом. Це історично сфальсифіковано і сумнозвісно», - підкреслив Шольц, додавши, що обов’язком є чітко це заперечити.

Водночас канцлер зазначив, що саме військова перемога союзників поклала кінець нацистській диктатурі в Німеччині, за що німці дуже вдячні донині.

Німеччина винесла ключовий урок із катастрофічної історії своєї країни між 1933 і 1945 роками: «Ніколи більше! Ніколи більше війни. Ніколи більше геноциду. Ніколи більше тиранії».

Читайте також: Німеччина усвідомила, що її залежність від російського газу загрожує нацбезпеці – Шмигаль

«І все ж таки війна в Європі повторилася», - констатував Шольц. У нинішній ситуації, зазначив він, це може означати лише: ми захищаємо справедливість і свободу на боці тих, на кого напали, ми підтримуємо Україну в боротьбі з агресором.

«Не робити цього означатиме капітуляцію перед чистим насильством і розширення можливостей агресора, тож ми допомагаємо, щоб насильству було покладено край», - підкреслив політик.

Він нагадав, що за останні кілька днів і тижнів уряд ФРН прийняв далекосяжні та важкі рішення – швидко і рішуче, добре продумані та зважені. Шольц згадав, зокрема, безпрецедентні санкції проти російської економіки та керівництва, прийом з розпростертими обіймами сотень тисяч українських біженців і – вперше в історії Федеративної Республіки Німеччина - відправку зброї у великих масштабах у зону бойових дій.

Читайте також: Зеленський закликав Шольца зробити «потужний крок» і приїхати до Києва 9 травня

«Ми продовжимо», - пообіцяв канцлер. Адже, зрештою, йдеться буквально про війну і мир. Про історичну відповідальність Німеччини. Про максимальну солідарність з атакованою Україною. Про безпеку ФРН тощо.

Глава уряду також пообіцяв власним громадянам захистити країну та союзників від небезпеки. Для цього ФРН діятиме солідарно з союзниками, пояснив він, підсилюватиме обороноздатність, не робитиме нічого, що шкодить Німеччині та її партнерам більше, ніж Росії; не прийматиме жодного рішення, яке може перетворити НАТО на сторону війни.

«Те, що не повинно бути більше світових воєн – звісно, ​​не між ядерними державами – це також урок 8 травня», - підсумував Шольц.

Читайте також: Шольц заявив, що не очікує швидкого завершення війни в Україні

Завершив своє відеозвернення він словами про те, що «не повинно бути миру, продиктованого росією; українці цього не приймуть – і ми теж». Політик висловив глибоке переконання, що путін не виграє війну, а Україна виживе.

Як повідомляв Укрінформ, рішення Шольца звернутися до нації було прийняте спонтанно в середині тижня. Такі виступи не є традиційними.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Фото з сайту tagesschau

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-