Підтримка України і висока ціна для РФ: країни Веймарського трикутника ухвалили декларацію

Підтримка України і висока ціна для РФ: країни Веймарського трикутника ухвалили декларацію

Укрінформ
Країни Веймарського трикутника (Польща, Франція, Німеччина) закликають владу Росії до деескалації ситуації навколо кордонів України і змістовного діалогу із Заходом.

Про це йдеться у так званій Берлінській декларації, прийнятій під час зустрічі президентів Польщі і Франції Анджея Дуди й Емманюеля Макрона, а також канцлера ФРН Олафа Шольца 8 лютого у столиці Німеччини, передає кореспондент Укрінформу.

“Лідери закликають Росію до деескалації ситуації на українському кордоні та початку змістовного діалогу щодо безпеки на європейському континенті. Вони підкреслюють, що будь-яка подальша військова агресія Росії проти України матиме значні наслідки та високу ціну”,- йдеться в декларації.

Як підкреслюється, три країни готові брати конструктивну участь “у змістовних та орієнтованих на результат дискусіях з питань безпеки, що становлять взаємний інтерес”.

“Вони продовжуватимуть тісно координувати свою роботу разом із партнерами по ЄС та союзниками по НАТО для забезпечення миру та стабільності в євроатлантичному регіоні”, - підкреслюється у документі.

Читайте також: Глава МЗС Британії - перед візитом до Москви: РФ не повинна сумніватися в силі нашої відповіді

Як зазначається, згідно з “двоколійним” підходом НАТО до (Росії – ред.) лідери погодилися, що Альянсу необхідно постійно підтримувати можливості стримування та оборони і бути готовими, за необхідності, адаптуватися до подальшого погіршення середовища безпеки, у тому числі в рамках посилення передової присутності НАТО.

Лідери трьох країн також висловили серйозну стурбованість з приводу нарощування Росією військ в Україні та навколо неї і підтвердили свою підтримку територіальній цілісності та суверенітету України. Вони також високо оцінили позицію України, яка "продовжує політику стримування та дипломатичного підходу до розв’язання кризової cитуації".

Дуда, Шольц та Макрон у резолюції заохочують до подальших дипломатичних зусиль і підтримують Нормандський формат для реалізації Мінських домовленостей.

Читайте також: Зовнішня стратегія США має бути спрямована на стримування Росії - Атлантична рада

«Учасники Веймарського трикутника і надалі співпрацюватимуть з усіма зацікавленими сторонами для гарантування безпеки та стабільності в регіоні, а також територіальної цілісності та суверенітету України”,- наголошується в Берлінській декларації.

Як повідомлялося, 8 лютого у Берліні уперше за шість років відбувся саміт Веймарського трикутника, в якому взяли участь президент РП Анджей Дуда, канцлер ФРН Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон. Основна тема переговорів - безпекова ситуація навколо України.

Фото: Michael Gottschalk/photothek.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-