Зовнішня стратегія США має бути спрямована на стримування Росії - Атлантична рада

Зовнішня стратегія США має бути спрямована на стримування Росії - Атлантична рада

Доповідь
Укрінформ
У короткостроковій перспективі США мають стримувати ревізіоністську зовнішню політику Кремля, який прагне послабити НАТО і Євросоюз та забезпечити панування Росії в Євразії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться в доповіді Атлантичної ради «Глобальна стратегія-2022: запобігання агресії Кремля сьогодні для конструктивних відносин завтра», яка окреслює напрямки зовнішньої політики США щодо Росії в найближчі роки та десятиліття.

«Довгий список провокацій Кремля включає воєнні дії, зокрема в Грузії та Україні, зміну кордонів за допомогою сили, невпинні кібератаки, втручання у вибори в США та багатьох інших демократичних країнах, убивства за кордоном, кампанії дезінформації, спроби державного перевороту та зусилля з підтримки диктаторів», - указується в доповіді. Також зазначається, що Москва, імовірно, стоїть за електромагнітними атаками, які викликають «гаванський синдром».

На переконання авторів, керує цією зловмисною діяльністю президент Росії Володимир Путін, який «прагне дестабілізувати міжнародний порядок».

Водночас у коротко- та середньостроковій перспективі США мають шукати сфери співпраці, у яких інтереси обох країн можуть збігатися. Ідеться про контроль над озброєннями, боротьбу з тероризмом у контрольованому Талібаном Афганістані, ослаблення воєнних конфронтацій та ефективну відповідь на зміну клімату.

Читайте також: Відповіддю на вимоги Путіна вивести сили НАТО зі Східної Європи стане їх нарощування – Гербст

У довгостроковій перспективі автори доповіді бачать активну співпрацю з демократичною Росією, яка «грає конструктивну роль у міжнародному порядку, заснованому на правилах».

Першим елементом стратегії названо необхідність посилення «співпраці з союзниками та партнерами для протистояння безпосередній небезпеці з боку Москви».

Союзники та партнери США мають усвідомлювати небезпеку, що походить від Москви, і працювати разом, аби протидіяти їй. Сполученим Штатам належить зміцнювати оборону країн НАТО та засоби стримування – як звичайні, так і ядерні, посилити й так значну присутність на північно-східному фланзі НАТО, створити «комплексну чорноморську стратегію».

Другим елементом стратегії є запобігання агресії та провокаціям Кремля проти інтересів США й міжнародного ліберального порядку. Сполучені Штати мають «установити чіткі червоні лінії щодо стримування» і бути готовими діяти швидко, коли Москва «загрожує їм або перетинає їх».

Читайте також: США і Європа готові реагувати на агресію РФ швидко й потужно – Блінкен

«Україна нині є центром ревізіоністської зовнішньої політики Москви й потребує посилення самооборони для стримування подальшої агресії. Зірвати кремлівські наміри щодо агресії в Україні означає зменшити ризик провокацій проти східноєвропейських союзників Сполучених Штатів з НАТО, що цілком може виявитися ключем до переконання Росії змінити курс», - зазначається в доповіді.

Таким чином, політика США має охоплювати військові, економічні та дипломатичні інструменти. При цьому вказується на важливість заохочення української армії до повної взаємодії з НАТО, нарощування військової допомоги Україні до 1 млрд доларів на рік та стимулювання додаткової допомоги з боку інших членів Альянсу. Оборона України має стати метою НАТО, ідеться в публікації.

Також пропонується забезпечити Україну протикорабельними ракетами, морськими безпілотниками та системами протиповітряної оборони.  При цьому йдеться про збереження та посилення режиму санкцій.

На думку авторів доповіді, США мають грати активнішу роль у Мінському мирному процесі, «аби гарантувати, що Україна не піддаватиметься тискові й не йтиме на невиправдані поступки Москві».

Читайте також: Росія просуває викривлену інтерпретацію Мінських угод - посольство США

Документ також пропонує «розкривати й оприлюднювати англійською та російською мовами інформацію про корупцію режиму в РФ», а американська розвідка має «встановити фінансові холдинги Путіна, вищих чиновників Кремля та оточення Путіна на Заході». Відповідну інформацію слід розсекретити й оприлюднити.

Окрім того, вказується в доповіді, необхідно запровадити «сильні та прозорі» закони про відмивання грошей, які, зокрема, вимагали б «від підставних компаній розкривати бенефіціарів, яких корумповані приспішники Путіна та пов’язані з Кремлем діячі використовують для забезпечення інтересів Російської держави або своїх власних».

При цьому США повинні дати зрозуміти, що сподіваються на більш тісне, взаємовигідне партнерство з демократичною Росією, яка поважає суверенітет своїх сусідів, резюмують автори доповіді.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-