Росія змушуватиме Україну виконати «Мінськ» у своєму трактуванні - Гармаш

Росія змушуватиме Україну виконати «Мінськ» у своєму трактуванні - Гармаш

Укрінформ
Росія спробує змусити Україну виконати Мінські домовленості у трактуванні Москви через партнерів по Нормандському формату або шляхом військової ескалації.

Таку думку висловив представник окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) у складі української делегації у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш в інтерв’ю виданню "Цензор.нет", передає Укрінформ.

"Москва хоче, щоб ми почали розглядати документи, які ОРДЛО представляють у ТКГ. Якщо зробимо це, ми, де-факто, визнаємо їх стороною конфлікту й суб’єктом переговорів. Власне, саме цього Кремль і домагається всі ці роки. Не знаю, чи усвідомлюють наслідки цієї "поступки" наші західні партнери", – зазначив він.

Гармаш також заявив, що в нього "є підстави вважати, що на минулій зустрічі радників лідерів N4 уже здійснювався такий тиск". "Тому я вважаю цю загрозу дуже ймовірною. Якщо ми почнемо розглядати документи, подані в ТКГ ОРДЛО, визнаємо їх стороною конфлікту і суб’єктом перемовин, а тоді дороги назад вже не буде. У дипломатії є таке поняття, як усталена дипломатична практика. Тобто якщо ми зробили такий крок, то нам доведеться й надалі йти цією дорогою. Москва це чудово розуміє. Тому діє таким чином", – додав він.

Читайте також: Переговори доцільно вести з Росією, не з маріонетковими утвореннями в ОРДЛО - Подоляк

Журналіст привернув увагу до того, що в російських та окупаційних ЗМІ відбувається масова психологічна атака на росіян та жителів ОРДЛО, яких запевняють, що Україна нападе на Донбас. На його думку, це може робитися для прикриття планів самої Росії вчинити провокацію, аби звинуватити в цьому нашу країну, і вдатися до військової ескалації.

"Це також пов’язано із "норманською четвіркою". Адже якщо там не вдасться змусити Київ "руками" Берліна та Парижа ухвалити "Мінськ-3", тоді Росія почне ескалацію, щоб примусити нас уже військовим шляхом його прийняти. Як то було із "Мінськом-1" після Іловайська та "Мінськом-2" після Дебальцевого", – зазначив Гармаш.

Він додав, що це буде не лише примусом України до виконання Мінських угод у трактовці Москви, а ще й суттєвим дестабілізуючим фактором всередині України.

Читайте також: Зеленський поговорив із президенткою Словаччини про безпеку, «Норманді» та Nord Stream 2

Журналіст нагадав, що ЗМІ вже оприлюднили інформацію, що представники ОРДЛО від Росії днями направили листа в ОБСЄ, в якому вказують, що 26 січня в Парижі Україна нібито зобов’язалася розглядати їхні документи, і вимагають письмової реакції на них.

"Мені підтвердили, що такий лист дійсно надійшов до ОБСЄ. Але там не можуть знати, чи є ці заяви правдою. Можливо, Дейнего з Ніконоровою просто брешуть, розхитують внутріполітичну ситуацію в Україні. Однак, якщо це правда, то матимемо важкі наслідки. Подивимось на засіданнях ТКГ 8-9 лютого", – сказав Гармаш.

Він також зауважив, що Москва не подає від себе жодного документа, хоча Росія – член ТКГ, а представники ОРДЛО взагалі не мають визначеного дипломатичного статусу.

"Це якісь люди, які чомусь пропонують на розгляд Україні, Росії та ОБСЄ якісь документи… Якщо Росія хоче, щоб ми їх розглядали, їй достатньо, як члену ТКГ, просто офіційно їх представити. Тоді ми вивчатимемо, незалежно від того, де вони писались – в Москві, чи в Донецьку-Луганську. Нікуди не подінемося. Але це уже буде позиція Російської Федерації, а не ОРДЛО, тому Москва нічого не відправляє від себе. Це підтверджує: Росія та її маріонетки насправді хочуть не вирішення конфлікту, а лише визнання нами суб’єктності ОРДЛО", – переконаний представник України в ТКГ.

Читайте також: Путін може використати Януковича для «легалізації» вторгнення - Гармаш

Як повідомлялося, раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що на зустрічі радників лідерів Нормандського формату в Парижі 26 січня керівник ОП Андрій Єрмак нібито зобов'язався розглянути "пропозиції" так званих "представників" ОРДЛО щодо врегулювання ситуації на сході України.

Радник очільника ОП Михайло Подоляк у коментарі Укрінформу заявив, що Єрмак та всі представники України дотримуються позиції, що переговори стосовно врегулювання ситуації на сході треба вести лише з російською стороною, а не з маріонетковими утвореннями ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-