Малюська розповів про спроби Росії зірвати у ЄСПЛ слухання в справі щодо МН17

Малюська розповів про спроби Росії зірвати у ЄСПЛ слухання в справі щодо МН17

Укрінформ
Уряд Росії неодноразово намагався зірвати слухання в Європейському суді з прав людини щодо прийнятності міждержавної справи "Україна та Нідерланди проти Росії".

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на Міністерство юстиції України, про це під час свого виступу на слуханнях в ЄСПЛ заявив міністр юстиції Денис Малюська.

"Російська агресія – це довготривала і послідовна політика Російської Федерації, спрямована на те, щоб змусити Україну діяти на користь Росії та зіштовхнути її зі шляху до західних цінностей і європейського вибору. Задля цього Росія використовує різні методи. Один з останніх – нарощування надзвичайно великої кількості озброєння біля кордонів України та погрози вторгнення, щоб не допустити вступу України до НАТО. В умовах можливого вторгнення РФ на територію України, поведінка Росії у цьому судовому процесі також виглядає загрозливо", – зазначив він.

Читайте також: «Україна та Нідерланди vs Росія»: Малюська пояснив, що дає об’єднання справ у ЄСПЛ

Так, за словами міністра, уряд Росії неодноразово намагався зірвати слухання щодо прийнятності у справі "Україна та Нідерланди проти Росії", які спочатку були призначені на 24 листопада 2021 року, домагаючись їх відкладення під приводом протиепідемічних заходів у зв’язку з COVID-19, запроваджених Росією, та подання до Європейського суду нашвидкуруч підготовленої заяви проти України і вимоги приєднати таку заяву до цього провадження.

"Коли жодна зі спроб не вдалася, за шістнадцять днів до слухань, 8 листопада 2021 року, суддя від Російської Федерації заявив про відвід, що змусило Європейський суд відкласти слухання на 26 січня 2022 року", – розповів Малюська.

Читайте також: «Україна та Нідерланди vs РФ»: Малюська розповів про перспективи справи в ЄСПЛ

За його словами, наприкінці листопада 2021 року концентрація російських військ на кордоні України була на початковій стадії. "На сьогодні ми захищаємо інтереси України у Європейському суді, у той час коли Україна перебуває під загрозою вторгнення більш ніж 100-тисячної армії РФ", – зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський суд з прав людини 26 січня розпочав слухання щодо прийнятності міждержавної справи "Україна та Нідерланди проти Росії". Україну представляють члени Міністерства юстиції разом з юридичними радниками. Делегацію очолює міністр юстиції Денис Малюська.

Першими слово мали представники Росії. Кожній стороні дали 45 хвилин на виступ.

Читайте також: Родичі загиблих з рейсу МН17 прибули до Страсбурга на слухання в ЄСПЛ

На слухання до Страсбурга в ЄСПЛ також з Нідерландів прибули п'ять адвокатів та близько десяти родичів загиблих рейсу МН17.

У липні 2020 року Королівство Нідерланди подало до Європейського суду міждержавну заяву проти Російської Федерації стосовно збиття у липні 2014 року пасажирського літака рейсу МН17 та загибелі 298 осіб. Уряд України висловив бажання доєднатися до цієї міждержавної заяви як третя сторона.

Європейський суд не здійснює пряму відеотрансляцію засідань, але відеозапис усних слухань щодо прийнятності міждержавної справи "Україна та Нідерланди проти Росії" буде опубліковано сьогодні на сайті Європейського суду після завершення засідання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-