Родичі загиблих з рейсу МН17 прибули до Страсбурга на слухання в ЄСПЛ

Родичі загиблих з рейсу МН17 прибули до Страсбурга на слухання в ЄСПЛ

Укрінформ
Родичі загиблих з рейсу МН17 прибули до Страсбурга на слухання, які відбудуться 26 січня 2022 року у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) щодо справи “Україна та Нідерланди проти Росії”.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказав нідерландець Піт Плуг, родич трьох жертв трагедії МН17, член правління фонду “Авіакатастрофа”.

“Я прибув на слухання до Стразбургу. До слухань готуємося вже більше півтора року. Я входжу до складу нідерландської делегації і виступатиму на слуханнях від імені родичів загиблих. Ми готувалися до цього разом із нашими адвокатами та МЗС”, - розповів він.

А також зазначив, що слово у суді матиме лише він. Водночас, за його словами, близько 10 родичів загиблих рейсу МН17 мають намір прибути до Страсбургу.

“А також адвокати, я думаю 6 членів юридичної команди. Я єдиний родич, який буде виступати, як голова фонду протягом відведеного мені часу. У моїй промові йдеться про те, як вплинула на родичів загиблих трагедія MH17 та наслідки. Я не очікую, що Росія визнає відповідальність, я думаю, що вони продовжуватимуть заперечувати й звинувачувати Україну”, - зазначив він.

Читайте також: Суд по MH17: Прокурори просять довічного для Гіркіна і подільників

Як повідомляв Укрінформ, за результатами усних слухань уряд України очікує, що Європейський суд визнає скарги за заявами №№ 8019/16, 43800/14 та 28525/20 прийнятними та перейде до розгляду справи «Україна та Нідерланди проти Росії» по суті.

Про це заявив у коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі міністр юстиції України Денис Малюська напередодні засідання ЄСПЛ, що відбудеться 26 січня.

Він зауважив, що "очікуване рішення Європейського суду щодо прийнятності у справі «Україна та Нідерланди проти Росії» полегшить підтримання індивідуальних позовів громадян та компаній проти Російської Федерації як у Європейському суді, так і в інвестиційних арбітражах та буде основою, на якій індивідуальні справи, справи в арбітражах рухатимуться далі, щоб заявники могли стягувати компенсації з Росії за порушені права”.

Читайте також: Справа MH17: кожному родичу загиблих можуть виплатити до €40 тисяч

Міністр нагадав, що справа перебуває у проваджені ЄСПЛ з 2014 року, і за ці роки команда Мін'юсту провела "колосальну роботу" зі збору доказової бази.

"До Страсбурга подано тисячі сторінок та величезні обсяги відео-, аудіо- та інших доказів причетності Російської Федерації до подій на сході України та її неспровокованої агресії”, - зазначив він.

За його словами, позитивне рішення ЄСПЛ у цій справі матиме не лише юридичні наслідки для країни-агресора, а й може бути використане для дипломатичного тиску на Росію, для запровадження додаткових санкцій різного рівня.

Королівство Нідерланди у липні 2020 року подало до Європейського суду міждержавну заяву проти РФ щодо збитого у липні 2014 року пасажирського літака компанії MalaysiaAirlines МН17 та загибелі 298 осіб. Уряд України висловив бажання долучитися до заяви як третя сторона.

Читайте також: У справі МН17 не виявили слідів іншої зброї, все вказує на російський «Бук» – прокурор

А 27 листопада 2020 року суд повідомив про об’єднання трьох міждержавних справ: «Україна проти Росії (щодо Східної України)» за заявою №8019/16, яка стосується масових та систематичних порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей; «Україна проти Росії» за заявою №43800/14 щодо викрадення та спроб незаконного вивезення дітей-сиріт з Донецької та Луганської областей на територію Російської Федерації у 2014 році; «Нідерланди проти Росії» за заявою №28525/20 щодо збиття літака рейсу Малайзійських авіаліній MH17.

Уряд Королівства Нідерландів скаржиться в частині подій щодо збиття пасажирського літака компанії MalaysiaAirlines МН17. Українська ж заява щодо подій у Східній Україні ширша, при цьому уряд України також скаржиться щодо збиття пасажирського літака. Тому міждержавні справи України і Нідерландів пов’язані. Крім того, для розгляду позову Нідерландів Європейський суд все одно мав би розглянути питання наявності юрисдикції Росії на тимчасово окупованій території України. А це є ключовим питанням української міждержавної справи на цьому етапі.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) переніс слухання у справі України та Нідерландів проти Росії з 24 листопада 2021 року на 26 січня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-