«Україна та Нідерланди vs Росія»: Малюська пояснив, що дає об’єднання справ у ЄСПЛ

«Україна та Нідерланди vs Росія»: Малюська пояснив, що дає об’єднання справ у ЄСПЛ

Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що об’єднання справ України проти Росії зі справою Нідерландів проти РФ у Європейському суді з прав людини підвищує шанси прийняття судом справедливого рішення у справі, слухання якої почалося сьогодні у ЄСПЛ в Страсбурзі.

Про це Малюська заявив у коментарі кореспонденту Укрінформ у Страсбурзі.

“Вимоги Нідерландів так само базуються на факті ефективного контролю Російською Федерацією (частини – ред.) Донбасу. Відповідно, весь масив доказів, який надали ми, він буде використаний для Нідерландів. Вони особливо нових фактів чи нових доказів щодо окупації Донбасу додати навряд чи зможуть, але об’єднання справ точно є корисним для них і для ЄСПЛ, і нам політично так саме – що ми є не єдині у своїх твердженням”, - зазначив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, зараз в ЄСПЛ у Страсбурзі відбуваються слухання у справі “Україна та Нідерланди проти Росії”.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 26 січня розпочав слухання щодо прийнятності міждержавної справи “Україна та Нідерланди проти Росії”.

Читайте також: «Україна та Нідерланди vs РФ»: Малюська розповів про перспективи справи в ЄСПЛ

Україну представляють представники Міністерства юстиції разом з юридичними радниками. Делегацію очолює міністр юстиції України Денис Малюська.

Першими слово мали представники Росії.

Кожній стороні дали 45 хвилин на виступ.

На слухання до Страсбурга в ЄСПЛ також з Нідерландів прибули 5 адвокатів та близько 10 родичів загиблих рейсу МН17.

У липні 2020 року Королівство Нідерланди подало до Європейського суду міждержавну заяву проти Російської Федерації стосовно збиття у липні 2014 року пасажирського літака рейсу МН17 та загибелі 298 осіб. Уряд України висловив бажання доєднатися до цієї міждержавної заяви як третя сторона.

Читайте також: Суд по MH17: Прокурори просять довічного для Гіркіна і подільників

27 листопада 2020 року Європейський суд повідомив про об’єднання наступних трьох міждержавних справ в одну справу “Україна та Нідерланди проти Росії” за заявами NoNo 8019/16, 43800/14, 28525/20:

- “Україна проти Росії (щодо східної України)” за заявою No 8019/16, яка стосується масових та систематичних порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей;

- “Україна проти Росії” за заявою No 43800/14 щодо викрадення та спроб незаконного вивезення дітей-сиріт з Донецької та Луганської областей на територію Російської Федерації у 2014 році;

- “Нідерланди проти Росії” за заявою No 28525/20 щодо збиття літака рейсу Малайзійських авіаліній MH17.

Читайте також: Справа МН17: суд у березні заслухає захист підполковника ГРУ Пулатова

Уряд Нідерландів скаржиться в частині подій щодо збиття МН17. Українська ж заява щодо подій у східній Україні ширша, при цьому уряд України також скаржиться щодо збиття пасажирського літака.

Тому міждержавні справи України і Нідерландів пов’язані.

Європейський суд не здійснює пряму відеотрансляцію засідань, але відеозапис усних слухань щодо прийнятності міждержавної справи “Україна та Нідерланди проти Росії” буде опубліковано сьогодні на сайті Європейського суду після завершення засідання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-