«Норманді», НАТО і Nord Stream 2: про що говорили Зеленський і Блінкен

«Норманді», НАТО і Nord Stream 2: про що говорили Зеленський і Блінкен

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наполягає на необхідності активізації роботи всіх переговорних форматів й забезпечення можливості проведення саміту “нормандської четвірки”.

Про це він сказав під час зустрічі з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

Співрозмовники, зокрема, обмінялися думками щодо безпекової ситуації навколо нашої країни та кроків, що здійснюються в межах наявних переговорних форматів, а також інших модальностей політико-дипломатичного врегулювання.

Читайте також: Зеленський звернувся до українців щодо агресії РФ і закликав не панікувати

«Ми хочемо активізувати роботу всіх переговорних форматів та відкрити шлях до проведення Нормандського саміту», – сказав Президент.

Глава держави відзначив важливість того факту, що протягом дня зберігається режим припинення вогню на сході, і, за його даними, цього тижня жоден український військовий не загинув.

Зеленський пообіцяв, що робитиметься все необхідне для досягнення миру, й саме на це спрямована низка українських мирних ініціатив, внесених, серед іншого, в межах Тристоронньої контактної групи.

Читайте також: Блінкен не бачить змін у поведінці Росії, однак вірить у дипломатію

Водночас він передав слова вдячності Президенту США Джозефу Байдену за допомогу й непохитну підтримку України з боку Сполучених Штатів на тлі наявних безпекових викликів.

В ОП поінформували, що під час зустрічі детально обговорювалася двостороння взаємодія у сфері безпеки й оборони. Президент зробив акцент на важливості посилення американської допомоги, спрямованої на покращення спроможностей Збройних сил України та їхньої здатності протистояти агресії.

Читайте також: Блінкен: Головне питання - чи хоче Росія виконувати Мінські угоди

«Щоб робити дуже швидкі кроки, щоб модернізувати армію, потрібна допомога, особливо в такі непрості часи», – зазначив Зеленський.

Він також порушив питання підтримки євроатлантичних прагнень нашої держави, зокрема очікувань України від саміту НАТО в Мадриді.

Глава держави також заявив про необхідність запровадження превентивних санкцій проти РФ з метою стримування агресивних намірів Кремля. У цьому контексті Президент наголосив, що «Північний потік-2» є геополітичною зброєю та загрозою для енергетичної безпеки України та Європи.

Читайте також: США обговорять з Україною результати переговорів із Лавровим

Окрім того, Зеленський наголосив, що Україна зацікавлена у практичному сприянні Сполучених Штатів Америки посиленню стійкості української фінансової системи.

«Для нас важливо активізувати економічну взаємодію. Ми зацікавлені в практичному, вагомому сприянні Сполучених Штатів у посиленні стійкості фінансової системи нашої держави», – сказав Зеленський.

Також в ОП поінформували, що Президент і Держсекретар США обговорили «поточний стан реалізації трансформацій в Україні, торкнулися питань внутрішньополітичної ситуації в нашій країні».

Читайте також: Блінкен обіцяє Україні нову оборонну допомогу у найближчі тижні

Як повідомлялося, держсекретар США Ентоні Блінкен 19 січня прибув із візитом до Києва, щоб «підтвердити відданість Сполучених Штатів суверенітету та територіальній цілісності України».

20 січня Блінкен вирушить до Берліна, щоб обговорити нещодавні дипломатичні контакти з Росією та спільні зусилля щодо стримування подальшої російської агресії проти України. Там він зустрінеться з міністром закордонних справ Анналеною Бербок.

21 січня у Женеві Блінкен зустрінеться з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-