Глави МЗС Франції та Німеччини планують відвідати в Україні лінію розмежування

Глави МЗС Франції та Німеччини планують відвідати в Україні лінію розмежування

Укрінформ
Міністри закордонних справ Франції та Німеччини мають намір невдовзі здійснити візит до України та відвідати лінію розмежування в зоні конфлікту у Донецькій і Луганській областях.

Про це сьогодні під час пресконференції у французькому місті Брест, повна трансляція якої оприлюднена на мультимедійному порталі ЄС, за підсумками неформальної зустрічі керівників зовнішньополітичних відомств країн Євросоюзу заявив міністр у справах Європи та закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан (Jean-Yves le Drian), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європа докладе всіх зусиль у всіх форматах (для зменшення напруги), у тому числі у Нормандському форматі, де Франція і Німеччина будуть тиснути для виконання Мінських угод. Ми з Анналеною Бербок (міністр закордонних справ Німеччини – ред.) обговорили цю тему і погодилися невдовзі відвідати Україну. Я думаю, що пані Бербок відвідає Україну вже наступного понеділка. Ми, Франція і Німеччина, спільно відвідаємо лінію демаркації (лінію розмежування – ред.) і Київ. Як це зробив високий представник ЄС, під час візиту до України, ми підтвердимо позицію Євросоюзу», - сказав французький міністр.

Читайте також: Зеленський запропонував Байдену організувати тристоронню зустріч за участю Путіна – ОП

Він зауважив, що зустріч європейських міністрів в форматі Gymnich, яка щойно завершилася у Бресті, та була присвячена врегулюванню напруги навколо України і європейській безпеці, напевно, стала однією з найважливіших неформальних зустрічей за всю політичну історію Євросоюзу.

«Стосовно проблем Росії й України, я вчора побачив єдність всіх присутніх (міністрів). По-перше, це було підтвердження рішучої та твердої позиції стосовно будь-якої нової загрози для територіальної цілісності України… в рамках зобов’язань, що були прийняті під час Європейської Ради 16 грудня. Будь-яка нова військова агресія проти України матиме величезні й дуже важкі наслідки, і це було дуже чітко підтверджено всіма на учасниками цієї зустрічі», - зауважив Жан-Ів Ле Дріан.

Читайте також: Зеленський запропонував Байдену організувати тристоронню зустріч за участю Путіна – ОП

Він також наголосив, що європейські міністри були єдиними у необхідності підтримувати діалог з РФ, якщо сама Росія буде до цього готовою.

«Була також єдність навколо необхідності продовжувати діалог з Росією, поки існують спільні теми для обговорення. При цьому зрозуміло, що ми не прийматимемо ультиматумів. Ми маємо чіткі зобов’язання щодо відстоювання спільної європейської позиції», - додав французький урядовець.

Як повідомлялося, протягом поточного тижня в Європі відбулися чисельні дипломатичні заходи для обговорення питань європейської безпеки та зниження напруги навколо України, що була спровокована російським військовим нарощуванням вздовж її кордонів. Серед цих заходів – дводенна неформальна зустріч міністрів оборони ЄС (12-13 січня), яка була продовжена в форматі неформальної зустрічі міністрів закордонних справ європейських країн 13-14 січня 2022 року. Обидві зустрічі відбулися за ініціативи Французького головування ЄС у французькому місті Брест.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-