Кулеба - про зустрічі Зеленського у Нью-Йорку: Україна зміцнює партнерство з потужними гравцями

Кулеба - про зустрічі Зеленського у Нью-Йорку: Україна зміцнює партнерство з потужними гравцями

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підкреслив важливість двосторонніх переговорів, які Президент Володимир Зеленський провів у Нью-Йорку з лідерами Великої Британії та Туреччини, а також з президенткою Єврокомісії та генсеком НАТО.

Про це він написав у блозі для Укрінформу.

«Важливим результатом візиту української делегації до Нью-Йорка стали зустрічі, які провів Володимир Зеленський з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном та президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом. Як це і передбачено нашою Стратегією зовнішньої політики, Україна зміцнює стратегічні партнерства з потужними гравцями і формує разом із ними систему глобальної та регіональної безпеки», – зазначив Кулеба.

Читайте також: Кулеба пояснив, чому риторика України в ООН стала жорсткішою

Він нагадав, що торік Київ і Лондон розпочали новий етап стратегічного партнерства, у рамках якого Україна та Велика Британія, зокрема, зміцнюють Військово-Морські сили ЗС України. А нещодавно домовилися про будівництво ракетних катерів для України – два побудують у Великій Британії, ще шість – на українських підприємствах.

Зеленський та Джонсон обговорили конкретні кроки для подальшого нарощування темпів співпраці в торгівлі, обороні, фінансах, енергетиці.

Туреччина є одним з ключових гравців у НАТО та Чорноморському регіоні, сказав Кулеба, нагадавши про реалізацію спільних проєктів щодо ударних безпілотників та військових кораблів. Нині в Туреччині триває будівництво першого корвета для України. «Я переконаний, що ми створимо в Україні виробництво безпілотників Bayraktar. Ці грізні бойові машини, на частині з яких уже стоять українські двигуни, на сьогодні є одним з найефективніших типів зброї у світі», – зауважив міністр.

Читайте також: Чехія в ООН висловила підтримку Україні

Він також прокоментував нью-йоркські зустрічі Президента з керівниками двох ключових міжнародних організацій – президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Зеленський обговорив із фон дер Ляєн підготовку до саміту Україна–ЄС 12 жовтня, підкресливши, що для нашої держави ключовими пріоритетами є інтеграція у внутрішній ринок ЄС та чітка перспектива членства в Євросоюзі.

Вступ до НАТО входить до кола головних пріоритетів Стратегії зовнішньополітичної діяльності України. Наша держава отримала статус одного з шести найближчих партнерів Альянсу у світі, нагадав Кулеба, зазначивши: «Я впевнений, що і вступ до НАТО – це питання часу».

Читайте також: Зеленський назвав пріоритети України на Саміті ООН з продовольчих систем

Як повідомляв Укрінформ, у рамках 76-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку з 21 по 27 вересня проходить тиждень високого рівня, у якому беруть участь понад сто лідерів держав. 22 вересня у загальних дебатах Генасамблеї виступив Президент України Володимир Зеленський. Президент, зокрема, закликав «оживити» ООН та її статут, зауваживши, що Організація проявила слабкість у боротьбі з пандемією коронавірусу, проігнорувала участь у Кримській платформі, а також належним чином не зреагувала на роздачу Росією паспортів жителям окупованих територій України та втягнення громадян України у вибори Держдуми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-