Кулеба пояснив, чому риторика України в ООН стала жорсткішою

Кулеба пояснив, чому риторика України в ООН стала жорсткішою

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснив, чому риторика України на нинішній сесії Генасамблеї ООН стала жорсткішою.

За його словами, просто закликати та попереджати світ про нові виклики, з якими наша країна зіштовхнулася раніше за інших, марно – натомість треба активно діяти та вести за собою вже сьогодні, про це він написав у блозі для Укрінформу.

«Сучасний рівень глобальних викликів не залишає часу на зволікання, не залишає права на м’якість, не залишає можливості "відсидітися" в стороні. Ми в Україні зіштовхнулися із багатьма сучасними викликами раніше за інших. Взяти, до прикладу, хоча б дезінформацію. Ми попереджали світ про цю загрозу ще в 2014 році, коли опинилися під катком російської пропаганди. Нас не хотіли чути. А за кілька років самі зіштовхнулися з тим, про що Київ вже давно говорив. Україна готова ділитися досвідом протидії гібридним загрозам, який ми здобули за понад сім років протистояння російській агресії. Але ми тепер точно знаємо: просто закликати та попереджати марно. Треба активно діяти та вести за собою вже сьогодні. Саме тому змінилася риторика України», – зазначив він.

Читайте також: Щирість і пристрасність: західні дипломати оцінили виступ Зеленського в ООН

Коментуючи участь української делегації в роботі Генасамблеї ООН, Кулеба зауважив, що «боротися зі змінами клімату в якомусь сенсі легше, ніж зайняти чітку позицію щодо силової зміни кордонів».

«Зі змінами клімату зручно воювати, бо вони не дадуть «здачі». А от для чіткої позиції щодо Криму потрібно мати сміливість кинути виклик цілком конкретному постійному членові Радбезу ООН», – написав він, маючи на увазі Росію. При цьому додав, що на це сміливості в ООН поки що не вистачає. «Але ми працюємо над тим, щоб стимулювати її. І маємо на своєму боці майже пів сотні держав, які не бояться називати кримські речі своїми іменами», – зауважив міністр.

За його словами, ООН, як і міжнародна політика загалом, потребують змін. І виступ Президента засвідчив: Україна не просто готова бути, а вже є драйвером цих змін.

Читайте також: Виступ Зеленського в ООН засвідчив активну роль України на міжнародній арені - Кулеба

Окупація Криму, підкреслив Кулеба, – це глобальна, а не винятково українська проблема. Вона ставить під загрозу такі фундаментальні для ООН та світу принципи, як міжнародний мир і безпека, непорушність кордонів, свобода мореплавства, захист прав людини та прав корінних народів, екологічна безпека. У Криму сьогодні, процитував міністр слова Президента, «замість фауни та флори – флот і солдати».

«ООН повинна активніше реагувати на злочинні дії Росії», – зазначив він, нагадавши, що внаслідок російської агресії загинуло вже близько 15 тис. чоловік.

Читайте також: Кулеба - про шлях України до НАТО: Процес розтягнувся непристойно довго

Як повідомляв Укрінформ, у рамках 76-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку з 21 по 27 вересня проходить тиждень високого рівня, у якому беруть участь більш як сотня лідерів держав. 22 вересня у загальних дебатах Генасамблеї виступив Президент України Володимир Зеленський. Президент, зокрема, закликав «оживити» ООН та її статут, зауваживши, що Організація проявила слабкість у боротьбі з пандемією коронавірусу, проігнорувала участь у Кримській платформі, а також належним чином не зреагувала на роздачу Росією паспортів жителям окупованих територій України та втягнення громадян України у вибори Держдуми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-