Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

“Добро з кулаками”: яка ООН потрібна світові

“Добро з кулаками”: яка ООН потрібна світові

Укрінформ
Ключові висновки про роботу Президента України в Нью-Йорку на 76-й сесії Генасамблеї ООН

“Час світові прокинутися”, – заявив із трибуни Генасамблеї ООН генеральний секретар Антоніу Гутерреш. “Україна давно прокинулася і не засинала”, – заявив наступного дня Президент України Володимир Зеленський.

Ми підтримуємо заклик генсека. Особливо враховуючи, що сама ООН “проспала” установчий саміт Кримської платформи в Києві, на якому 47 держав і міжнародних організацій стали на захист фундаментальних принципів Статуту ООН, закликали Росію повернути Україні окупований Крим.

Аби “прокинутися”, потрібно відкрити очі та тверезо поглянути на стан речей. Почати вирішувати проблеми, які роками відкладалися у довгу шухляду. Україна давно прокинулася. Комусь допікає те, що ми говоримо? Але хтось має чесно говорити про проблеми. Хто, як не одна з держав-засновниць ООН, яка робить вагомий внесок в операції ООН із встановлення та підтримки миру? Лише усвідомивши свої вади, ми здатні їх здолати та стати краще. Виступ Президента Зеленського на 76-й сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку засвідчив: Україна прямо говорить речі, про які думають багато держав світу.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

ЧОМУ РИТОРИКА УКРАЇНИ СТАЛА ЖОРСТКІШОЮ

Сучасний рівень глобальних викликів не залишає часу на зволікання, не залишає права на м’якість, не залишає можливості “відсидітися” в стороні. Ми в Україні зіштовхнулися із багатьма сучасними викликами раніше за інших. Взяти, до прикладу, хоча б дезінформацію. Ми попереджали світ про цю загрозу ще в 2014 році, коли опинилися під катком російської пропаганди. Нас не хотіли чути. А за кілька років самі зіштовхнулися з тим, про що Київ вже давно говорив. Україна готова ділитися досвідом протидії гібридним загрозам, який ми здобули за понад сім років протистояння російській агресії. Але ми тепер точно знаємо: просто закликати та попереджати марно. Треба активно діяти та вести за собою вже сьогодні. Саме тому змінилася риторика України.

Виступ Володимира Зеленського змусив багатьох згадати про проблеми, які всі розуміють, знають, але з різних причин замовчують, або говорять про них неохоче.

Кліматична криза є одним із глобальних викликів, подолання якого вимагає консолідованих зусиль світу, до яких Україна вже активно приєднується. Але боротися зі змінами клімату в якомусь сенсі легше, ніж зайняти чітку позицію щодо силової зміни кордонів. Зі змінами клімату зручно воювати, бо вони не дадуть “здачі”. А от для чіткої позиції щодо Криму потрібно мати сміливість кинути виклик цілком конкретному постійному члену Радбезу ООН. На це сміливості в ООН поки не вистачає. Але ми працюємо над тим, щоб стимулювати її. І маємо на своєму боці майже півсотні держав, які не бояться називати кримські речі своїми іменами.

ООН, як і міжнародна політика загалом, потребують змін. Виступ Президента засвідчив: Україна не просто готова бути, а вже є драйвером цих змін. Саміт Кримської платформи довів, що це не порожні слова. “Жорстка” риторика Президента лише закріплює доконаний факт: Україна перейшла до проактивної міжнародної політики, параметри якої визначені Стратегією зовнішньополітичної діяльності. Нам нема куди відступати і нема кого чекати. Ми засвоїли урок історії: заручайся підтримкою партнерів, але покладайся лише на власні сили.

КРИМСЬКА ПЛАТФОРМА МІЦНО СТАЄ НА НОГИ

Цей виступ Президента України на 76-й сесії ГА ООН відрізнявся від попередніх. Не лише більш “жорсткою” риторикою, на яку всі звернули увагу. Цьогоріч Володимир Зеленський виступав на найвищій міжнародній трибуні, маючи за плечима успішно проведений у Києві установчий саміт Кримської платформи та міцну підтримку 46 держав і міжнародних організацій у справі деокупації українського півострова. Глава держави підняв питання Криму на новий рівень та закликав решту з 193 держав-членів ООН долучитися до Кримської платформи, декларація якої залишається відкритою до підписання.

Фото: Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Окупація Криму – це глобальна, а не виключно українська проблема. Вона ставить під загрозу такі фундаментальні для ООН та світу принципи, як міжнародний мир і безпека, непорушність кордонів, свобода мореплавства, захист прав людини та прав корінних народів, свобода мореплавства, екологічна безпека. У Криму сьогодні, як сказав Президент України, “замість фауни та флори – флот і солдати”.

Кримське питання наочно демонструє, що ООН потрібні зміни. Вона має бути дієвою, принциповою, ефективною організацією, інструментом підтримки міжнародної стабільності та порядку. Завдання Об’єднаних Націй – активно протистояти спробам зруйнувати міжнародне право і використовувати військову силу для втілення імперських амбіцій. Російський поет Станіслав Куняєв півсторіччя тому сказав: “Добро має бути з кулаками”. Президент закликав саме до цього: ООН має прокинутись та стати “добром з кулаками”.

Ми віримо, що ООН може бути дієвою організацією, але вона має згадати про свої принципи та рішуче стати на їх захист. Сьогодні нові виклики вимагають не лише від держав-членів, а й від самих організацій істотних внутрішніх реформ.

СПИСОК 450: ЗВІЛЬНИТИ УКРАЇНСЬКИХ ПОЛІТВ’ЯЗНІВ

Російська Федерація системно порушує права і свободи людей на окупованих територіях Криму та Донбасу.

На всіх без виключення зустрічах у Нью-Йорку Президент Володимир Зеленський говорив про 450 українців, яких Росія незаконно утримує на окупованих територіях Донбасу і Криму та на території Росії. Ми передали повний список українських політв’язнів всім нашим партнерам, і я впевнений, це допоможе підштовхнути процес звільнення наших громадян.

Росія може скільки завгодно робити вигляд, що їй байдужа думка світу, але вже багато разів ми переконувалися, що консолідований тиск і активна дипломатія працюють.

ООН повинна активніше реагувати на злочинні дії Росії. Внаслідок понад семи років російської агресії проти України загинули вже близько 15 тисяч людей. Це ціна, яку Україна заплатила за свою свободу та незалежність, але також за спокій Європи.

КИЇВ, ЛОНДОН, АНКАРА: ТОРГІВЛЯ, КОРАБЛІ ТА БЕЗПІЛОТНИКИ

Важливим результатом візиту української делегації до Нью-Йорка стали зустрічі, які провів Володимир Зеленський з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном та президентом Турецької Республіки Реджепом Тайїпом Ердоганом. Як це і передбачено нашою Стратегією зовнішньої політики, Україна зміцнює стратегічні партнерства з потужними гравцями і формує разом із ними систему глобальної та регіональної безпеки.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Минулоріч Київ і Лондон розпочали новий етап стратегічного партнерства, в рамках якого Україна та Велика Британія, зокрема, зміцнюють Військово-Морські сили Збройних сил України. Нещодавно ми домовилися про будівництво ракетних катерів для України – два побудують у Великій Британії, ще шість – на українських підприємствах.

З часу підписання нової стратегічної угоди у жовтні 2020 року та запуску зони вільної торгівлі в 2021 році, українсько-британська торгівля зросла на 70%. Володимир Зеленський та Борис Джонсон обговорили в Нью-Йорку конкретні кроки для подальшого нарощування темпів співпраці у торгівлі, обороні, фінансах, енергетиці.

Туреччина є одним із ключових гравців у Північноатлантичному альянсі та Чорноморському регіоні. Сьогодні Анкара входить до кола наших ключових союзників. Україна не лише купує в Туреччини обладнання, а і розвиває спільні проєкти: ударні безпілотники і військові кораблі. Нині в Туреччині триває будівництво першого корвета для України. Я переконаний, що ми створимо в Україні виробництво безпілотників Bayraktar. Ці грізні бойові машини, на частині з яких вже стоять українські двигуни, на сьогодні є одним з найефективніших типів зброї у світі.

Ми також глибоко цінуємо принципову, непорушну позицію Туреччини та особисто президента Ердогана щодо Криму та активну підтримку Кримської платформи з боку Анкари.

Зустрічі зі стратегічними партнерами доводять, що Україна створює простір безпеки, свободи та процвітання для себе та регіону, продовжує посилювати свої позиції у Чорноморському регіоні.

УКРАЇНА ЗРОБИТЬ ЄС І НАТО СИЛЬНІШИМИ

Президент у Нью-Йорку зустрівся з керівниками двох ключових організацій: ЄС і НАТО.

Глава держави обговорив підготовку до саміту Україна-ЄС 12 жовтня на зустрічі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Він наголосив, що для нашої держави ключові пріоритети – це інтеграція до внутрішнього ринку ЄС і чітка перспектива нашого членства в Євросоюзі. І це у спільних інтересах Києва і Брюсселя. Адже якщо Європейський Союз прагне боротися та перемагати у глобальному змаганні за вплив, йому необхідно залучати нові країни, розширюватися та накачувати додаткові економічні м’язи. В цьому плані подальша економічна інтеграція такої великої країни як Україна та наше подальше членство в ЄС є історично неминучими.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Володимир Зеленський також провів дуже дружню та змістовну зустріч із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Вступ до НАТО входить до кола головних пріоритетів Стратегії зовнішньополітичної діяльності України. Минулоріч ми приєднали Україну до Програми розширених можливостей НАТО. Наша держава отримала статус одного з шести найближчих партнерів Альянсу у світі. Я впевнений, що і вступ до НАТО – це питання часу.

Президент переконаний: час надати Україні чітку дорожню карту інтеграції. Ми з Альянсом вже зміцнюємо одне одного та разом посилюємо безпеку регіону. Але вступ України зробив би НАТО ще сильнішим, бо Україна потрібна Альянсу. У нас є унікальний семирічний досвід успішної протидії російській агресії, гібридним загрозам з боку РФ, кіберзагрозам та дезінформації. У нас є сильні та мотивовані Збройні Сили, тисячі військовослужбовців із реальним бойовим досвідом, якого немає в інших союзників. У нас є готовність захищати себе та регіон, формувати нову безпекову архітектуру, захищати цінності вільного, демократичного світу, які складають фундамент НАТО.

УКРАЇНА ЗМІЦНИЛА СВОЇ ПОЗИЦІЇ НА ГА ООН

Результати високого сегменту 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН засвідчили роль України як рішучої європейської держави, яка не боїться називати речі своїми іменами, пропонує рішення глобальних проблем, готова не на словах, а у дійсності стояти на захисті міжнародного права та працювати над зміцненням безпеки для себе та регіону.

А найкраще резюме виступу Президента України на Генасамблеї дав постійний представник Канади при ООН Боб Рей: “Ця промова відрізняється від потоку слів Генасамблеї ООН. Я вітаю відвертість, щирість і чесність Президента Зеленського”.

Я переконаний, що саме ця українська енергія щирості та змін, яка зародилася ще взимку 2013-2014 років під час Революції гідності, несе світові надію на краще майбутнє. Наша проактивна зовнішня політика покликана втілити її в дійсність та змінити на краще Україну та світ.

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-