США не визнають російські «вибори» на окупованій частині України – Держдеп

США не визнають російські «вибори» на окупованій частині України – Держдеп

Заява
Укрінформ
США назвали дії російської влади щодо проведення парламентських виборів такими, що суперечать міжнародним зобов’язанням РФ перед ОБСЄ, а також правам і свободам людей.

Про це йдеться в офіційній заяві Державного департаменту США, передає Укрінформ. 

«Вибори в Думу 17-19 вересня в Російській Федерації відбулися за умов, що не сприяють вільному та чесному їх проведенню», - зауважили в Держдепартаменті.

При цьому наголошується, що застосування російських законів про «екстремістські організації», «іноземних агентів» та «небажані організації» серйозно обмежило політичний плюралізм і «завадило російському народу реалізувати свої громадянські та політичні права». Крім того, в РФ широко здійснювалася маргіналізація незалежних політичних діячів, створювалися перешкоди для спостерігачів ОБСЄ, що «суттєво знизило прозорість» голосування.

Читайте також: ЄС ніколи не визнає російські «вибори» в окупованому Криму

«Ці дії суперечать зобов'язанням Росії, в тому числі згідно з Міжнародним пактом про громадянські й політичні права, а також її зобов'язанням перед ОБСЄ та іншими міжнародними та регіональними органами», - підкреслили у Вашингтоні.

Американська сторона закликала РФ виконувати міжнародні зобов’язання, поважати права й основні свободи людини та припинити тиск на суспільство, опозицію та незалежні ЗМІ.

Читайте також: Боррель висловить Лаврову позицію ЄС щодо виборів у Держдуму під час Генасамблеї ООН

«Крім того, ми не визнаємо проведення виборів до російської Думи на суверенній українській території та підтверджуємо нашу непохитну підтримку територіальної цілісності й суверенітету України»,- наголосили в Держдепартаменті США.

Як повідомляв Укрінформ, у період 17-19 вересня відбулося голосування на виборах до Держдуми РФ. 15 вересня Європарламент ухвалив резолюцію, яка закликає ЄС до готовності не визнати парламент Росії та розглянути можливість виключення Росії з ПАРЄ, якщо парламентські вибори в Росії у 2021 році будуть визнані сфальсифікованими й такими, що порушують демократичні принципи й міжнародне право.

Читайте також: СБУ відкрила справу за фактом «виборів» в окупованому Криму

МЗС України 17 вереснявисловило рішучий протест та засудило протиправну організацію і проведення Росією виборів на тимчасово окупованій території Криму. Крім того, Україна засудила примусове залучення до голосування українських громадян, яким були незаконно роздані паспорти РФ на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-