Організаторів російських «виборів» на окупованих територіях треба оголосити у розшук – ГУР

Організаторів російських «виборів» на окупованих територіях треба оголосити у розшук – ГУР

Укрінформ
Організаторів так званих виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованих територіях України необхідно оголосити у міжнародний розшук і добиватися їхньої екстрадиції в Україну.

Як передає Укрінформ, з посиланням на Головне управління розвідки Міноборони України, про це заявив начальник ГУР МО бригадний генерал Кирило Буданов.

“Всупереч позиції України та міжнародної спільноти голосування на виборах у Держдуму Росії було проведене і на окупованих РФ територіях України: в Криму та в окремих районах Донецької та Луганської областей. Власникам російських паспортів у ОРДЛО, яких перед тим оперативно й масово “паспортизували” (за різними оцінками – це понад 610 тис. осіб), змусили проголосувати дистанційно – на сайті держпослуг РФ. Їх у різний спосіб стимулювали віддати голоси за партію путінського режиму “Єдина Росія”, в якої безпрецедентно нікчемний рейтинг”, - наголосив керівник ГУР.

Читайте також: Гармаш вважає, що після виборів в РФ на Україну чекає ще більша конфронтація

За його словами, "вибори до Держдуми РФ за участю населення окупованих територій України є нелегітимними".

"Крім того, що ці вибори були маніпулятивні та сфальсифіковані, які і всі попередні вибори у РФ, – брудні технології маніпуляцій залучили також громадян іншої держави – зокрема людей на окупованих територіях України. Куратори голосування в ОРДЛО мали чіткий план – забезпечити 450 тис. голосів за путінську партію “Єдина Росія”, - заявив Буданов.

Читайте також: До Держдуми РФ балотуються ті, хто керував так званою «русской весной» 2014 року – Гармаш

За його словами, “масштаби фальсифікацій цих виборів вражають. За даними “Реальної газети”, наприклад на окупованих територіях Луганщини, в низці установ окупаційної адміністрації “ЛНР”, виборців на порталі “Госуслуги” реєстрували спеціально виділені працівники – системні адміністратори. Логін і пароль кожного зареєстрованого користувача став відомим такому адміну. Він же згодом подав від імені зареєстрованої особи заяву на участь у дистанційних виборах. Це технологія електронного голосування без участі і без волі виборця”.

“Інша маніпулятивна технологія цих виборів – “автобусна”: підвезення автобусними групами до дільниці в Ростовській області великої маси так званих виборців із ОРДЛО”, - зауважив Буданов.

Читайте також: РФ таки відкрила виборчі дільниці у Придністров'ї попри прохання Молдови не робити цього

На переконання начальника розвідки, Україна повинна “вжити низку контрзаходів щодо цих так званих виборів. Взяти в оперативну й слідчу розробку всіх організаторів і учасників виборів на окупованих територіях України, оголосити їх у міжнародний розшук, добиватися їхньої екстрадиції в Україну, щоб вони постали перед українським судом. Крім того, вжити жорсткі санкції проти тих іноземців, що брали участь у цих виборах у якості спостерігачів чи консультантів”.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 23 вересня може розглянути проєкт постанови про засудження проведення виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованих територіях України.

Читайте також: Гармаш розповів, чи є загроза повномасштабного вторгнення Росії в Україну

Міністерство закордонних справ висловило рішучий протест та засудило протиправну організацію і проведення Росією 17-19 вересня виборів до Держдуми на тимчасово окупованій території Криму і примусове залучення до участі у цих виборах громадян України з виданими їм у незаконний спосіб паспортами громадян Росії на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-