Гармаш вважає, що після виборів в РФ на Україну чекає ще більша конфронтація

Гармаш вважає, що після виборів в РФ на Україну чекає ще більша конфронтація

Укрінформ
Представник української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш вважає, що президент Російської Федерації Володимир Путін вчергове використовує мешканців ОРДЛО під час виборів до Держдуми РФ.

Як передає Укрінформ, про це Гармаш заявив в інтерв'ю радіо Свобода.

"Людей просто використовують. Іноді мені просто образливо за своїх земляків, тому що їх вчергове просто використовують", - сказав він.

На запитання, чи Путін використовує мешканців Донбасу, Гармаш відповів: "Так".

"Вони проголосують (жителі ОРДЛО – ред.) або ж за них намалюють так, як треба Путіну, звісно. А там монопольно агітація ведеться тільки за "Єдину Росію". До речі, знову ж агітація – це виборча кампанія, вона відбувається на території України", – сказав представник української делегації в ТКГ.

Читайте також: Пєкло пояснив, навіщо Кремлю версія про «визволення» українців і білорусів у 1939-му

При цьому Гармаш зауважив, що мешканці ОРДЛО "не дуже сильно" хочуть голосувати на тих виборах.

"Звісно, людей це турбує. І вони не прагнуть наживати собі проблем, враховуючи те, що вони живуть все ж таки на території України, а вони це розуміють, враховуючи те, що багато хто з них отримували паспорти якщо не спонуканням, то під тиском, або ж тому, що вони хочуть зберегти роботу, або ж тому, що вони хочуть зберегти навчання, або ж тому, що хочуть зберегти свій бізнес... або ж тому, що вони працюють в силових структурах чи в окупаційних адміністраціях – у них немає вибору", - додав представник української делегації в ТКГ.

Читайте також: До Держдуми РФ балотуються ті, хто керував так званою «русской весной» 2014 року – Гармаш

Гармаш також висловив думку, що після проведених Росією виборів до Держдуми може відбутися "радикалізація політики Кремля щодо України".

"На нас чекає радикалізація, ще більша конфронтація державних органів Росії, Держдуми зокрема, щодо України. Відповідно буде інформаційний ринок Росії налаштований ще більше проти України. Відповідно налаштовуватимуть населення проти України. І, напевне, Путіну для чогось це потрібно", - зазначив Гармаш.

Читайте також: Путін не має ресурсів, щоби зупинити проєвропейський курс України - російський політолог

Як повідомлялось, вибори до Держдуми РФ тривають упродовж трьох днів — 17-19 вересня. І якщо мешканці окупованого Криму беруть участь у виборчому процесі РФ вже кілька років, то українців в ОРДЛО втягують вперше. Для цього на непідконтрольній Україні частині Донбасу масово видавали російські паспорти — їх отримали вже понад 600 тис. українців.

2 вересня Росія відмовилася продовжувати мандат спостережної місії ОБСЄ, яка працювала в районі російських контрольно-пропускних пунктів "Гуково" і "Донецьк" на кордоні з Україною.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росія відмовилася продовжувати мандат місії ОБСЄ на своєму кордоні задля полегшення влаштування виборчих каруселей за рахунок підвезення на виборчі дільниці мешканців тимчасово окупованих територій на виборах до Держдуми РФ.

За даними "Східної правозахисної групи", лише 130 тисяч мешканців ОРДЛО відповідним чином зареєструвалися в Росії, щоб проголосувати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-