Росія відмовилася продовжити мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною - учасники ТКГ виступили з заявою

Росія відмовилася продовжити мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною - учасники ТКГ виступили з заявою

Укрінформ
Україна вимагає від російської сторони негайно припинити деструктивні дії щодо спостережної місії ОБСЄ.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі заявила українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі.

«2 вересня під час засідання Постійної ради ОБСЄ Російська Федерація виголосила ухвалене президентом РФ рішення не підтримувати існуючий у рамках ОБСЄ широкий консенсус щодо продовження мандата місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску через державний кордон «Гуково» і «Донецьк» після 30 вересня 2021 року», - ідеться в повідомленні.

У ТКГ зауважили, що реалізація цього наміру є продовженням дій Росії, спрямованих на свідомий саботаж імплементації Мінських домовленостей, зокрема параграфа 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, який передбачає забезпечення постійно діючого моніторингу та верифікації з боку ОБСЄ державного кордону між Україною та Росією.

Читайте також: На позачерговому засіданні у ТКГ обговорили обстріли окупантами Авдіївки

ТКГ розглядає таке рішення РФ як свідчення її планів продовжувати і збільшувати постачання зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на тимчасово окуповану територію в Донецькій та Луганській областях, що може спричинити ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

Українська делегація рішуче засуджує такі дії РФ та розглядає їх у контексті інших дій Москви, спрямованих на блокування прогресу у межах консультацій в рамках ТКГ.

«Україна вимагає від російської сторони негайно припинити деструктивні дії щодо спостережної місії ОБСЄ, виконати всі взяті на себе зобов’язання у рамках Мінських угод з метою деескалації безпекової ситуації та подальшого врегулювання збройного конфлікту політико-дипломатичними засобами», - заявили у делегації України в ТКГ.

Читайте також: Новим місцем для ТКГ має стати нейтральна країна Європи - Арестович

Як повідомляв Укрінформ, спостережна місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» діє з 29 липня 2014 року згідно з рішенням Постійної ради ОБСЄ, прийнятим на основі консенсусу. Вона здійснює моніторинг ситуації і пересувань через кордон на цих двох російських пунктах пропуску та готує відвовідні звіти. Наразі місія складається з 22 міжнародних спостерігачів.

Україна та країни-партнери неодноразово закликали до розширення мандата цієї спостережної місії на всі ділянки кордону, які прилягають до окупованих територій Донецької та Луганської областей. Але таке розширення блокує Росія. При цьому російська сторона забороняє спостерігачів ОБСЄ використовувати будь-які інструменти спостереження, включаючи біноклі та безпілотники.

22 липня 2021 року Постійна рада Організації з безпеки і співробітництва в Європі продовжила лише на два місяці мандат спостережної місії у пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк».

Фото: Твіттер

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-