Британський експерт сказав, що допоможе Україні у стримуванні агресії Кремля

Британський експерт сказав, що допоможе Україні у стримуванні агресії Кремля

Укрінформ
Головна мета статті президента Росії про «єдність» українського та російського народів – це звичайне залякування як України, так і Заходу.

Про це у вівторок під час віртуальної презентації доповіді британського Chatham House щодо міфів та непорозумінь навколо Росії у політиці Заходу заявив науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин Великої Британії Джеймс Шерр.

Він переконаний, що найкращий шлях реагувати на такі закиди – усвідомлювати свої інтереси та свою силу, та не відповідати на спроби Кремля свавільно окреслювати «червоні лінії» для навколишнього світу.

Читайте також: Світ має визначитися, де проходять «червоні лінії» у відносинах з Росією - Джемілєв

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу про те, чи не є псевдоісторична доробка Путіна про особливості взаємин між Росією та Україною оголошенням безстрокового «сasus belli» - приводу для війни, - як з Україною, так і з Заходом.

«Одна із цілей цієї «української» статті Путіна, її головна мета – це просто залякування. Тут не має якихось чітких «червоних ліній». Єдине визначення того, що (Кремль) вважатиме антиросійською політикою, - якщо Україна буде використовуватися в якості інструменту «зовнішніх сил» та «під зовнішнім контролем». Жоден з цих пунктів не має і не може мати чіткого визначення. Тож всі «червоні лінії» визначатимуться особисто Володимиром Путіним», - сказав науковець.

Читайте також: Путін у найближчі місяці може випробувати Україну і Захід новою агресією – Вершбоу

Така поведінка, на думку експерта, відображує бачення російського керівника не лише стосовно України, але й стосовно Заходу. Його мета – пригнічувати людей, відвернути їх від належного обговорення очевидних питань – у чому насправді полягає інтерес України, де саме знаходяться інтереси західних країн. Навіть можливість обговорення таких питань, на думку Шерра, завжди, за будь-яких умов, «зачіпатиме» російські «червоні лінії».

«Давайте будемо дуже чіткими – Кремль може розпочати спроби досягти своїх цілей вже завтра, найбільш драматичним та жорстоким шляхом. До цього моменту, які б червоні лінії не обговорювалися – вони будуть перейдені. Якщо вони (росіяни - ред.) вирішать зробити це завтра, вони це зроблять, якщо вважатимуть, що для цього складаються сприятливі обставини», - сказав Шерр.

Читайте також: Росія навмисно поширює у США міфи про Україну — аналітик Wilson Center

«Тож я не думаю, що ми маємо мучити себе цими питаннями. Ми маємо продемонструвати, - я маю на увазі також людей в Україні, які думають над цим, - що ми розуміємо наші власні інтереси, ми розуміємо силу, яка є в нашому розпорядженні, і ми будемо проводити нашу політику рішуче та цілеспрямовано. Це єдиний шлях, щоб стримати Росію, отримати від них (росіян – ред.) увагу та повагу - не відповідаючи на їхні запитання», - додав британський експерт.

Читайте також: Вершбоу: Путіну треба нагадувати, що відносини України з НАТО – не його клопіт

Як повідомлялося, 12 липня Путін опублікував статтю «Про історичну єдність росіян та українців». Стаття починається з твердження Путіна, що «росіяни та українці - один народ».

Читайте також: Кислиця: Російські байки про «один народ» спростовані на бойовищах Донбасу

При цьому автор заявляє, що як «велику загальну біду, як трагедію» сприймає «стіну, що виникла в останні роки між Росією та Україною». Провину за це він покладає на «цілеспрямовану роботу деяких зовнішніх сил».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-