Вершбоу: Путіну треба нагадувати, що відносини України з НАТО – не його клопіт

Вершбоу: Путіну треба нагадувати, що відносини України з НАТО – не його клопіт

Укрінформ
Відсутність згадки про можливість надання Україні Плану дій щодо членства в Альянсі у спільному комюніке президентів Зеленського і Байдена не слід розглядати як серйозний неуспіх, оскільки ПДЧ не додає жодних нових інструментів у співпраці України з НАТО.

Про це заявив заступник генерального секретаря НАТО у 2012-2016 роках Александр Вершбоу у ході онлайн-дискусії Київського безпекового форуму «Зустріч у Білому домі: результати і перспективи», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я думаю, те, що там (у спільній заяві щодо стратегічного партнерства України та США – ред.) не згадують ПДЧ, не треба розглядати як серйозний неуспіх, оскільки Україна неправильна тиснула щодо цього питання до саміту (НАТО в Брюсселі. – ред.) Насправді ПДЧ ніяких нових інструментів до набору тих інструментів, які Україна вже має у співпраці з НАТО, таких як Комісія Україна-НАТО тощо, не додає», - сказав Вершбоу.

Читайте також: Байден дав зрозуміти Путіну, що «тепер у місті новий шериф» – Вершбоу

Він додав, що, на його думку, це був неправильно обраний пріоритет з боку України.

Водночас Вершбоу зазначив, що Україна має право вимагати від НАТО починати «бодай без миттєвих результатів, але принаймні розглядати», що треба для того, щоб Україна і Грузія, які отримали однакові обіцянки у 2008 році, були інтегровані в НАТО і як забезпечити гарантії з боку Альянсу.

«Звісно, це буде нелегко зроби з урахуванням географічного фактора і позиції Путіна щодо цього. Я думаю, було б краще, якби це комюніке чітко визначало, що Путін не може переходити певні «червоні лінії». А все, що стосується відносин між НАТО та Україною, це не його клопіт, і про це йому треба нагадувати повсякчас», - вважає Вершбоу.

Він висловив думку, що НАТО повинне «якось активніше» сприяти зближенню України з Альянсом.

Читайте також: Ексзаступник генсека НАТО спрогнозував, коли Україна може отримати ПДЧ

«Але поки це ще виглядає як далекий сценарій, Україна має використовувати всі можливості, які відкриває цей саміт ( президентів України і США – ред.) – нові галузі співпраці, нові інвестиції, наприклад, у відновлювані джерела енергії, отримання нових розробок щодо озброєнь. Є чимало галузей, у яких Україна може отримати користь, щоб ми дійсно бачили, що наше партнерство має стратегічний характер, і ніхто не зможе залякувати Україну», - зазначив ексзаступник генерального секретаря НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, речниця Білого дому Дженніфер Псакі на брифінгу 2 вересня заявила, що США підтримують прагнення України щодо вступу в НАТО, однак їй для цього потрібно здійснити реформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-