Росія навмисно поширює у США міфи про Україну — аналітик Wilson Center

Росія навмисно поширює у США міфи про Україну — аналітик Wilson Center

Укрінформ
Мета поширення російської дезінформації в США — дестабілізувати та послабити відносини між Україною і Сполученими Штатами. Для її реалізації Росія використовує низку наративів.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" розповіла аналітик американського центру Wilson Center Ніна Янкович. 

"Існує кілька наративів, які Росія застосовує з метою дестабілізувати та послабити відносини України та Сполучених Штатів. І мені здається, важливо підкреслити, що вони частково засновані на наявних фактах — як у відносинах США та України, так і в українській дійсності", — сказала вона.

Наприклад, наратив про те, що "Україна є корумпованою державою". Наявність корупції визнають і в Україні, але при цьому керівництво країни веде активну боротьбу з цим викликом.

"Ця тема спливає в медіа знову і знову, і не тільки в російській пресі, але і в Сполучених Штатах теж... Попре реальність цієї проблеми та визнання її українцями, Росія намагається з малого зерна правди виростити цілий урожай недовіри. Як з боку міжнародної спільноти до України, так і всередині самого українського суспільства. На жаль, цей наратив, спрямований на те, щоб підірвати довіру українців до власного уряду, досить сильний", — зазначила Янкович.

Читайте також: Фальшиві наративи про Україну у світі здебільшого формує російська пропагандистська машина - Чолій

Присутній також наратив, що західні політики та політичні інституції нібито "відчувають втому" від України.

"Що їх прагнення до підтримки України нібито вичерпується. Цей наратив оживає, коли Європейський Союз знімає будь-які санкції проти Росії або коли в американському Конгресі відбуваються дебати про виділення фінансової допомоги Україні для набуття нею озброєнь, або про інші заходи для підтримки демократії в Україні", — продовжила аналітик.

Вона повідомила, що такі питання в США завжди викликають дебати. А Росія регулярно використовує ці приводи, щоб вказати українцям на те, що нібито Захід і Сполучені Штати недостатньо підтримують Україну.

Також в США підігріваються наративи про нібито зростання ультраправого руху в Україні. Їх мета — показати, ніби в Україні ростуть і міцніють якісь протонацистські або протофашистські рухи. Тим самим, на думку Янкович, викликати занепокоєння в американців, оскільки вплинути на подібні процеси вони неспроможні.

"Дійсно, в Україні є окремі особи, які дотримуються вкрай правих поглядів, і Держдепартамент США навіть рекомендував внести ці, м'яко кажучи, сумнівні угруповання до відповідних списків. При цьому ступінь політичного впливу цих людей в Україні абсолютно незначна. Однак Росія всіма силами намагається переконати американців — як простих громадян, так і політиків — що в Україні ця проблема стоїть вкрай гостро", — прокоментувала експертка.

Читайте також: Стаття Путіна є історичною вигадкою – американський дипломат в ОБСЄ

Янкович впевнена, що і в Білому домі, й в Держдепартаменті США відповідальні особи добре розуміють справжню ситуацію щодо радикальних настроїв в Україні. І що такі факти жодним чином не можуть характеризувати Україну в цілому, "так само як і корупція не характеризує і не визначає Україну".

"Ми сприймаємо Україну як динамічне демократичне суспільство, що твердо стало на шлях реформ і впевнено просувається по ньому — ось яку Україну ми знаємо. Люди, які мають досвід роботи у вашій країні, знають Україну зсередини та щиро люблять її, всіма силами намагаються протидіяти російським наративам і розвінчувати міфи про Україну", — резюмувала аналітик центру Wilson Center.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-