Світ має визначитися, де проходять «червоні лінії» у відносинах з Росією - Джемілєв

Світ має визначитися, де проходять «червоні лінії» у відносинах з Росією - Джемілєв

Укрінформ
Для протидії агресивній політиці Росії світова спільнота має визначитися, де проходять «червоні лінії» у відносинах з цією країною.

Про це заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на інавгураційному саміті Кримської платформи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«4 місяці тому президент Франції Емманюель Макрон на американському каналі CBS висловився з приводу того, що вторгнення Росії в Україну стало наслідком необґрунтованої колективної довіри західних країн до Росії і що у взаєминах з цією країною слід визначити чіткі «червоні лінії». Для нас це дуже обнадійливі слова, оскільки мається на увазі, що світова спільнота визначить якісь заходи, щоб протистояти агресивній політиці РФ. І тут для нас дуже важливе питання: де ж та «червона лінія» проходить і скільки до неї залишилося?» - сказав Джемілєв.

На його думку, Росія давно перейшла всі можливі "лінії".

«Окупація частини території Молдови, захоплення значної території Грузії, окупація частини території України, вбивство своїми військами або своїми маріонетками тисяч людей у Сирії, мільйони біженців, які заповнили багато країн світу, бандитські кібератаки з метою впливу на вибори в інших країнах, вбивство власних громадян з іншими поглядами, використання забороненої у світі хімічної зброї та багато іншого - хіба це не свідчить про те, що РФ давно вже перейшла всі можливі лінії?» - сказав Джемілєв.

За словами політика, сьогодні країни світу мають керуватися не тільки національними інтересами, а й думати про колективну світову безпеку.

«Хіба не в інтересах кожної країни жити у світі, де діє право, а не сила, де порушники цього принципу неодмінно мають бути покарані? Хіба не зрозуміло, що якщо виявиться безкарним захоплення території однієї країни, то жодна країна не зможе почуватися в цілковитій безпеці?» - заявив Джемілєв.

Читайте також: Ташева: Кримська платформа — це колосальна підтримка України, а не коаліція проти Росії

Він нагадав кримськотатарську приказку, що царство шакалів буде доти, доки не прокинуться і не піднімуться леви.

«Ми дуже сподіваємося, що світова спільнота дуже скоро підніметься на ноги, щоб на нашій землі тріумфувало право, а не груба сила. Саме цій темі присвячена Кримська платформа і Декларація, яка буде тут підписана», - заявив Джемілєв.

Як повідомлялося, 23 серпня в Києві розпочав роботу саміт Кримської платформи, учасницями якого є 46 делегацій.

Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-