Представник НАТО розповів про перспективи реформи Укроборонпрому

Представник НАТО розповів про перспективи реформи Укроборонпрому

Укрінформ
Союзники по Альянсу підтримують реформи України в сфері безпеки й оборони, зокрема, прийняття у другому читанні законопроєкту №3822 про реформування Укроборонпрому, який наблизить всю оборонну промисловість України до принципів, яких у цій сфері дотримуються країни НАТО.

Про це сьогодні в Одесі в ході дискусії, що відбулася в рамках безпекового форуму навколо реформ в оборонній промисловості України, заявив Гордон Скіп Дейвіс, заступник помічника Генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій.

«Ми переконані, що це абсолютно вірний шлях для Укроборонпрому, щоб модернізувати свої бізнес-практики, стратегії та фінансові плани в інтересах України та її Збройних сил. По перше, реформа підвищить фінансову стабільність Укроборонпрому, по друге – зміцнить його позиції на ринку, і по-третє – зробить більш привабливим для потенційних інвесторів.… Це добре для економіки України, для Збройних сил та для її безпеки», - сказав представник НАТО.

Читайте також: Реформа Укроборонпрому «підштовхне» співпрацю з інвесторами країн НАТО та ЄС — Вінніков

Він зауважив, що в країнах НАТО не має загальної практики організації оборонної промисловості. В деяких країнах головну роль у цьому відіграють державні корпорації, в інших питома вага надається приватному бізнесу. Але всі країни Альянсу дотримуються спільних принципів у цій сфері, включаючи прозорість, конкуренцію, парламентський нагляд та ефективну державно-приватну співпрацю. Україна, яка прагне до зближення з Альянсом, за його словами, очевидно зобов’язалася прийняти ці принципи.

Він зауважив, що такі реформи потребують системного бачення, стратегічного терпіння та правової чіткості. Оборонна реформа та модернізація оборонної промисловості є одними з ключових у ширшому контексті реформ в Україні. Це тривалий та складний процес, тож союзники по Альянсу «аплодують» політичній волі уряду і парламенту України, які прискорили просування у цих реформах, які є особливо важливими в умовах боротьби проти тривалої російської агресії.

На переконання Дейвіса, перетворення в Укроборонпромі зміцнюватимуть стійкість України, підвищать привабливість оборонної промисловості для інвесторів та потенційних клієнтів, відкриють нові перспективи для промислового та технічного співробітництва в сфері оборони між Україною і НАТО, оскільки країни-союзниці мають подібні правові норми та регуляторні правила.

Для успішного втілення цієї реформи, як зауважив представник НАТО, є необхідною не лише підтримка з боку уряду й промисловості, але також широке розуміння переваг цього процесу людьми, громадянським суспільством. Така широка підтримка є важливим фактором для потенційних партнерів, інвесторів та для всіх країн-членів НАТО.

«Зобов’язання України реформувати сектор безпеки й оборони вітається у штаб-квартири НАТО та у всіх столицях країн-союзниць. Агресія Росії на сході України роблять ці реформи навіть більш необхідними і вчасними. Реформи у військово-промисловому комплексі мають ширшу стратегічну мету – побудувати демократичну та заможну Україну, яка є найкращою відповіддю на зовнішню агресію та залякування», - додав Гордон Скіп Дейвіс.

Читайте також: Реформа Укроборонпрому: посли G7 закликають не зволікати з впровадженням закону

Як повідомлялося, 13 червня Верховна Рада проголосувала за прийняття законопроєкту №3822 щодо реформи оборонно-промислового комплексу України – за прийняття законопроєкту в цілому проголосували 256 депутатів.

Документ передбачає перетворення Укроборонпрому в акціонерне товариство, єдиним акціонером якого буде держава в особі Кабінету Міністрів України. При цьому галузеві та наукові-виробничі потужності будуть реорганізовані у господарські суб’єкти, які знаходитимуться під корпоративним управлінням Укроборонпрому.

Безпековий форум з ефективності оборонної промисловості України відбувся в Одесі 16-17 липня поточного року за підтримки НАТО, Німецького фонду Маршалла, Фонду Ганса Зайделя, за сприяння Одеської обласної державної адміністрації і Державного університету «Одеська Політехніка».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-