Створивши ВККС з рекомендаціями Венеціанської комісії, ми виправимо помилку - депутат

Створивши ВККС з рекомендаціями Венеціанської комісії, ми виправимо помилку - депутат

Укрінформ
Ухвалення законів про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів і оновлення складу Вищої ради правосуддя дозволить розпочати глибинні зміни в судовій системі.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін в інтерв'ю "Дзеркалу тижня", передає Укрінформ.

"У парламенті на різних стадіях розгляду знаходяться два ключових - президентських (!) - законопроєкти, що стосуються відновлення роботи ВККС (№ 3711-д) і оновлення складу ВРП (№ 5068). Їхнє ухвалення дасть можливість якраз зайти глибоко і почати змінювати систему, а не просто рубати голови", - переконаний депутат.

Водночас, за його словами, ці питання пріоритетні, але вони - не вся реформа.

"Запуск ВККС не означає, що з цього моменту всі судді почнуть виносити справедливі рішення. Більш того, у ВККС є й інше не менш важливе завдання: завершити кваліфікаційне оцінювання двох тисяч вже діючих суддів. У тому числі більшості суддів ОАСК. За його результатами як раз можуть бути відсіяні ті судді, які не відповідають критеріям компетентності та доброчесності. І це теж прямий інструмент очищення судової системи", - підкреслив Костін.

Читайте також: Вища рада правосуддя цьогоріч отримала понад 5 тисяч скарг на дії суддів

Говорячи про законопроєкт щодо ВРП, політик підкреслив, що цей документ є результатом тривалих переговорів з МВФ, оскільки його ключові параметри містяться в укладеному Україною Меморандумі з МВФ, де чітко визначена ключова роль міжнародних експертів у прийнятті рішень Етичною радою при ВРП. Водночас у рекомендаціях Венеціанської комісії було закладено принцип ухвалення рішень не більшістю голосів, як пропонував законопроєкт, а половиною складу Етичної ради, з переважаючою думкою міжнародних експертів.

"Це знову-таки непроста рекомендація. Але законопроєкт готується до другого читання. Всього внесено понад 700 поправок, в тому числі і моїх, які включають застосування правил голосування, рекомендованих Венеціанською комісією", - зазначив депутат.

Він висловив надію, що комітет, який на цьому тижні розглядатиме законопроєкт № 5068, і парламент підтримають рекомендації Венеціанської комісії щодо правил голосування Етичної ради ВРП.

Читайте також: Проєкт закону про відновлення роботи ВККС вже на фінальній стадії розгляду - Малюська

"У той же час ми вже зайшли в розгляд законопроєкту щодо ВККС, і позиція більшості членів фракції полягає в тому, щоб застосувати цю ж модель голосування для Конкурсної комісії під час формування ВККС", - сказав Костін.

Він також звертає увагу на той факт, що модель участі міжнародних експертів у формуванні вищих органів судової гілки влади до України ніде не застосовувалася. "Можна сказати, що унікальність цього підходу знаходиться на межі конституційності. І це розуміють дуже багато юристів. Ми зараз не говоримо про політичну ситуацію та необхідність застосування таких нестандартних рішень", - підкреслив Костін.

За його словами, парламентарії як ніколи налаштовані на те, щоб запустити ВККС і оновити склад ВРП.

Читайте також: Венеціанська комісія дала оцінку законопроєкту про покарання за брехню в деклараціях

"Ми хочемо поставити крапку в дискусії про те, яка кількість членів ВРП, будучи добропорядними, збереже свій статус. Але обидва ці процеси - досить тривалі. І потрібно розуміти, що після того, як будуть проголосовані ці два законопроєкти, система автоматом не перебудується. Ми отримаємо всього лише інструменти для того, щоб розпочати її перебудову", - заявив голова парламентського комітету.

При цьому він назвав достроковий розпуск ВККС "найбільшою помилкою". "Це рішення істотно послабило наші позиції в боротьбі з внутрішнім опором (судової - ред.) реформі... Створивши нову ВККС на основі рекомендацій Венеціанки, ми виправимо свою помилку", - переконаний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 18 червня почала розгляд поправок до другого читання законопроєкту № 3711-д «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України», яким регулюється процедура відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Всього розглянуто 11 з 531 поправки.

7 листопада 2019 року набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління». Закон запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, за яким призначення на посади членів ВККС здійснюватиметься Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу.

У зв'язку з цим 7 листопада 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України заявила про припинення повноважень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-