Маас: Мінський процес у критичній точці, конфлікт може перетворитися на заморожений

Маас: Мінський процес у критичній точці, конфлікт може перетворитися на заморожений

Укрінформ
Із перспективою деескалації на російсько-українському кордоні перед «нормандською четвіркою» стоїть завдання повернутися до питань реалізації Мінських домовленостей, інакше сходу України загрожує «заморожений конфлікт».

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас під час онлайн-дискусії Atlantic Talk на тему «100 днів президента Джо Байдена», організованій Німецьким атлантичним товариством, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Нормандський формат і Мінський процес перебувають у критичній точці, і зараз має дуже швидко стати зрозуміло, чи буде там якийсь рух, чи можуть бути Мінські домовленості взагалі будь-коли повністю втілені в життя обома сторонами. Якщо ж ні, це означатиме, що ми маємо справу із замороженим конфліктом, чому ми хочемо запобігти», - заявив Маас.

Читайте також: Євросоюз не розглядає суверенітет України як розмінну монету - Маас

Глава німецького МЗС не вважає, що робота в Нормандському форматі та Мінському процесі знаходиться на «нульовій позначці», оскільки, за його словами, є домовленість про режим припинення вогню, хоча він дедалі більше порушується; є рішення щодо обміну затриманими особами; сторони тісно співпрацюють над питаннями відведення від лінії розмежування. Однак стосовно «кінцевих цілей» та подальшого розвитку ситуації на сході України, тобто коли відбудуться вибори, як і ким контролюватиметься кордон тощо, – то тут немає кроків уперед, визнав дипломат.

На його думку, саме та складна ситуація, з якою всі стикнулися останнім часом на кордоні, є сигналом для всіх сторін у посиленому режимі зайнятися врегулюванням ситуації в рамках Нормандського формату та Мінського процесу.

Маас висловив задоволення оголошенням Росією про відвід військ від українського кордону і нагадав, що ЄС і США закликали обидві сторони уникати ескалації, тісно координували зусилля в колі НАТО, ЄС, G7.

Читайте також: Зеленський сподівається, що Макрон зробить «штучне дихання» нормандському формату

Маас сумнівається, що «одна зі сторін» серйозно мала на увазі доведення ситуації до військового конфлікту, «але ситуація є такою, що скупчення великої кількості військових на обмеженому просторі загрожує ненавмисною ескалацією».

За його словами, тепер треба знову зосередитися на темах, щодо яких Німеччина та Франція взяли на себе «особливу роль» у Нормандському форматі – вирішити конфлікт на сході України. І це, на думку Мааса, є передумовою того, щоб стратегічні відносини між Росією і ЄС розвивалися.

У ЄС не бачать альтернативи діалогу, заявив німецький міністр. Він згадав також «Північний потік-2» і повторив позицію уряду ФРН про те, що цей проєкт має бути добудований. Загалом розмови щодо припинення економічних відносин з РФ, на переконання Мааса, нікуди не заведуть, вони лише посилять союз між Росією та Китаєм, що, з точки зору геополітичних інтересів Заходу, є загрозливим, сказав глава МЗС ФРН.

Читайте також: Росія має конструктивно співпрацювати у «Норманді» і «Мінську» – МЗС Франції

Як повідомлялось, 26 квітня Президент України Володимир Зеленський закликав до модернізації Мінських домовленостей, досягнутих у 2015 році, з метою встановлення миру на сході України, а також виступив за посилення ролі США, Великої Британії та Канади у припиненні конфлікту. Зеленський звернувся до західних країн за підтримкою змін до так званої угоди Мінськ-2, реалізація якої наразі заблокована.

Нещодавно Росія зосередила біля східних кордонів України та в окупованому Криму угруповання чисельністю близько 110 тисяч військових, чим викликала занепокоєння української влади та західних партнерів. Часткове відведення російських військ від українських кордонів Зеленський назвав «маленькою перемогою» Києва та його союзників. За його словами, це був «крок від емоцій до прагматичного вирішення ситуації на Донбасі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-