Донбас і Крим будуть серед пріоритетів шведського головування в ОБСЄ - Кулеба

Донбас і Крим будуть серед пріоритетів шведського головування в ОБСЄ - Кулеба

Укрінформ
Серед пріоритетів Шведського головування в ОБСЄ у 2021 році будуть Донбас і Крим.

Про це йшлося під час онлайн-зустрічі міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з міністром закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС.

“Ми високо цінуємо готовність Швеції включити питання російської агресії на Донбасі та тимчасової окупації Криму до пріоритетів головування Швеції”, - зауважив Кулеба.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Росія має пояснити, як її «Леєр» опинився на Донбасі

Зазначається, що співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на тимчасово окупованих територіях України та зусилля з мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту на Донбасі.

Кулеба поінформував про ініціативи України у рамках Нормандського формату та Тристоронньої контактної групи. Сторони підкреслили важливість неухильного виконання Росією раніше досягнутих домовленостей для просування мирного врегулювання на сході України.

Також Кулеба запросив майбутнього голову ОБСЄ здійснити перший закордонний візит саме до України. “У нас є добра традиція, коли новий діючий голова ОБСЄ здійснює перший закордонний візит саме до України. В її продовження, буду радий вітати Анн Лінде в Києві на початку наступного року”, - зауважив він.

Читайте також: Україна в ОБСЄ закликала Росію пояснити невідкриття нових КПВВ на Луганщині

Міністр також виступив за забезпечення належного моніторингу ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях Донбасу та в Криму.

Крім того, Кулеба поінформував Лінде про ініціативу створення Кримської платформи та запросив Швецію долучитися до її роботи.

Окремою темою розмови стало забезпечення ефективного функціонування антикорупційної інфраструктури в України. Очільник МЗС запевнив у готовності Президента та уряду України зробити все належне, аби забезпечити безперешкодну та незалежну діяльність українських антикорупційних органів.

Читайте також: Кулеба і Маас оговорили перспективу контактів глав МЗС «нормандської четвірки»

Міністри також обмінялися думками щодо ситуації в Білорусі, Молдові та Грузії.

Як повідомлялося, Швеція у 2021 році перебере на себе річне головування в ОБСЄ від Албанії.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-