МЗС не знімає з порядку денного питання зустрічі Зеленського з Орбаном

МЗС не знімає з порядку денного питання зустрічі Зеленського з Орбаном

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не знімає з порядку денного питання зустрічі Президента Володимира Зеленського і прем'єра Угорщини Віктора Орбана через втручання Угорщини в хід місцевих виборів в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Кулеба сказав на брифінгу 29 жовтня.

"Що стосується візиту – ніхто відносини між країнами не припиняв. Так, зараз є важкий емоційний і політичний момент. Але давайте дамо емоціям вщухнути. Кожна зі сторін забила свої "голи" – угорці забили свої, ми забили свої. І треба грати далі. Тому я не знімаю питання зустрічі Президента України Володимира Зеленського і прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з порядку денного", - зазначив міністр.

Коментуючи відносини між Україною і Угорщиною, Кулеба нагадав про позитивну динаміку – відновлення довіри і повернення на порядок денний конструктивних питань взаємодії між країнами.

"Але потім ми зайшли в процес місцевих виборів, і на жаль, наші угорські колеги вирішили трошки поагітувати за угорську партію на Закарпатті на цих виборах. Відповідно до законодавства України, подібна агітація є забороненою категорично, без жодних якихось винятків. Ми неодноразово, коли фіксували факти такої агітації, попереджали угорських колег утримуватися від таких кроків у подальшому. На жаль, нас не почули", - сказав Кулеба.

За словами міністра закордонних справ, "квінтесенцією всього цього процесу став день голосування, коли окремі угорські високопосадовці вдалися до прямої агітації в день виборів і цим порушили українське законодавство".

Читайте також: Угорщина й Україна мають самі знайти рішення щодо проблем у двосторонніх відносинах – ЄС

"Я вважаю, що кожна країна повинна поважати себе. І, безумовно, це позиція моя, як міністра закордонних справ, що якими б добрими не були стосунки з будь-якою державою світу, але якщо ця держава демонструє зневагу до твоїх законів, твоїх національних інтересів, ти маєш відповідати. І тому ми відповіли, відповіли жорстко, відповіли принципово. І так було б з будь-якою іншою державою, питання не в Угорщині. Тому що ми маємо жорстко захищати свої національні інтереси і свій суверенітет", - наголосив Кулеба.

Міністр висловив переконання, що "найкращим результатом у відносинах між Україною і Угорщиною має бути не перемога однієї зі сторін, а результативна нічия".

"Приблизно така, яку вчора здобули "Ференцварош" і "Динамо Київ", граючи у футбол. Тобто щоб була яскрава гра дипломатична, але щоб вона привела до результату, коли кожна зі сторін, нехай забивши один одному по парі голів, але зрештою, залишилася в рівновазі, і результат гри дозволив би рухатися далі", - сказав Кулеба.

Читайте також: Сіярто відреагував на заборону в’їзду в Україну двом угорським посадовцям

Урядовець підкреслив, що попри цей кричущий випадок, дипломатія – це гра в довгу. І Україна готова рухатися далі у відносинах з Угорщиною, у розв'язанні тих проблем, які є, але виключно на основі принципів взаємної поваги та з повною повагою до національних інтересів країн.

"Ті ж, хто хочуть продовжувати цей стан сварки між сусідніми країнами, між Україною і Угорщиною, вони знаходяться, скажімо так, на іншому боці барикад. І ми будемо протидіяти рішуче будь-яким спробам підважити український суверенітет та ігнорування українських інтересів", - заявив Кулеба.

Міністр додав, що для позитивного прогресу у відносинах між Україною і Угорщиною потрібна добра воля двох сторін.

"Я за останній рік переконався, що прогрес і позитивні результати у відносинах з Угорщиною можливі, але для цього потрібно дійсно добра воля двох сторін – і України, і Угорщини. І саме над зміцненням цієї доброї волі ми будемо рухатися далі. Наші країни зв'язують багато речей. Це не лише наші двосторонні відносини, але і питання європейської та євроатлантичної інтеграції, і над усіма цими питаннями ми маємо працювати", - зазначив Дмитро Кулеба.

Читайте також: Україна вручила послу Угорщини ноту протесту через агітацію Сіярто на виборах

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ України запросило посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто та вручило ноту протесту через незаконну політичну агітацію угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах 25 жовтня, а також заборонило в'їзд двом високопоставленим особам з Угорщини через агітацію в Закарпатській області під час виборчого процесу.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що таким чином Україна відмовилася від підтримки Угорщиною своїх зусиль щодо євроатлантичної інтеграції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-