Росія має почати діяти, якщо вона справді прагне деескалації - Єльченко

Росія має почати діяти, якщо вона справді прагне деескалації - Єльченко

Фото
Укрінформ
Кількість російської зброї та військових на Донбасі, порушень режиму припинення вогню, нелегального перетинання кордону та інших порушень не свідчать про прагнення врегулювати конфлікт.

Якщо вона справді прагне деескалації, їй потрібно перестати говорити і почати діяти, заявив у своєму виступі на Радбезі ООН щодо ситуації в Україні Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодня розвиток подій доводить, що лише Росія та її військові дії у Донецькій та Луганській областях, що продовжуються, створюють непереборну перешкоду до мирного вирішення конфлікту», - заявив він.

Читайте також: Мінські угоди дали ЗСУ час "наростити м'язи і загострити зуби" - Геращенко

Він запропонував членам Радбезу ООН звернути увагу на російську військову присутність на Донбасі та навколо нього.

«Тепер питання: що ці цифри говорять про справжні наміри Росії? Чи демонструють вони, що Росія прагне деескалації ситуації?» - спитав Єльченко.

Він наголосив, що з 2015-го року Росія 18 раз саботувала введення режиму припинення вогню.

«За цей час режим припинення вогню був порушений 54 тисячі разів. Серед них майже 6 тисяч порушень сталися з використанням Росією забороненої Мінськими домовленостями зброї», - наголосив дипломат.

Читайте також: В Україні немає “внутрішнього конфлікту”, її окупують солдати РФ - Німеччина в ООН

Єльченко нагадав, що лише упродовж 2018-го року було зафіксовано 153 випадки незаконного порушення українсько-російського державного кордону автомобільним та залізничним транспортом, який перевозив військову продукцію, пальне, зброю та боєприпаси. У 2019-му, зауважив він, вже сталося 19 таких випадків.

«Ми досі віримо, що миротворча місія згідно мандату ООН може принести мир в Україну. Для України принциповими є розповсюдження мандату місії на всю окуповану територію; виведення всіх іноземних військ та озброєння; розпуск всіх нелегальних органів та структур», - зазначив український дипломат.

Єльченко закликав Росію припинити спроби маніпулювати інструментарієм миротворчості ООН для легітимізації завоювань агресії на Донбасі.

«Єдиний спосіб Росії довести своє задеклароване прагнення деескалювати ситуацію - це припинити лише говорити і почати, власне, діяти», - підсумував він.

Читайте також: Росія має припинити підживлювати конфлікт на сході України - представники ЄС

Єльченко також наголосив, що Україна 13 разів пропонувала Кремлю обміняти українських політв’язнів у Росії та на окупованих територіях на росіян, які засуджені в Україні за злочини проти територіальної цілісності та суверенітету.

«Відповіді немає. Ми турбуємося про своїх людей. А Росія посилає чіткий сигнал своїм військовим - «Ми нічого не робитимемо, аби повернути вас додому», - зауважив він.

Він наголосив, що на кону нині також долі трьох захоплених і утримуваних у Донецьку вже майже чотири роки українців - Пантюшенка, Корінкова та Глондаря, чия трирічна донька ніколи його не бачила. Він закликав скористатися зустріччю аби закликати Росію звільнити їх у світлі завтрашньої зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-