Мінські угоди дали ЗСУ час

Мінські угоди дали ЗСУ час "наростити м'язи і загострити зуби" - Геращенко

Укрінформ
Мінські угоди точно не є ідеальними, але вони допомогли зупинити повномасштабний наступ, і до них прив’язані санкції проти Російської Федерації.

Таку думку висловила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook.

“Мінські угоди точно не ідеальні. Але вони допомогли зупинити повномасштабний наступ. Ключове - дали таку потрібну нашій армії передишку і паузу, аби наростити м‘язи і загострити зуби. Й найважливіше - до них прив‘язані санкції проти РФ. Путін не очікував, що санкції працюватимуть так довго, й що російській економіці доведеться дорого платити за війну”, - написала Геращенко.

Вона пригадала, як 4 роки тому в Краматорську оплакували загиблих, а під Дебальцевим російські війська розстрілювали нашу армію і намагалися взяти її в кільце.

Також вона нагадала, в яких умовах були підписані Мінські угоди в 2015 році.

Читайте також: Миротворча місія ООН допоможе розблокувати виконання "Мінська" - МЗС

“Це була одна з найважчих ночей в українській, а може й світовій сучасній дипломатії. Не лише для президента Порошенка, але й для його колег, президента Олланда і канцлера Меркель. Путін брав вимором, піднімав голос, а потім взагалі зник на кілька годин, з‘ясувалося, пішов поспати, поки його зморені співрозмовники продовжували шукати шляхи, як зупинити війну”, - написала Геращенко.

Вона зауважила, що тоді Путін намагався створити максимально напружену і несприятливу для України атмосферу переговорів у Мінську, примусити до принизливих поступок і умов, здачі територій.

Геращенко нагадала, що Мінські угоди підписувалися, коли українська армія була слабкою, а Путін давно готувався до війни.

“Коли наша економіка лежала через крадіжку територій, підприємств і необхідність термінової мілітаризації. Коли наша дипломатія тільки вчилася бути жорсткою і переконливою”, - пригадує перший віце-спікер.

Геращенко наголосила, що українська армія крок за кроком і метр за метром звільнює українські території, а наші дипломати борються за відновлення територіальної цілісності політико-дипломатичним шляхом.

“Й всі критики мінських угод, насправді, не запропонували нічого іншого. Окрім критики. А, да, Будапештський меморандум. Хороша річ, угода, яка була цинічно порушена росіянами при захопленні Криму і Донбасу. Й навіть санкції за це РФ не отримала... на відміну від недосконалих і неідеальних, але прив‘язаних до санкцій, мінських угод”, - написала Ірина Геращенко.

Вона також прогнозує, що на засіданні Ради безпеки ООН, яке має відбутися 12 лютого на прохання Росії, РФ знову буде “юродствувати про “громадянську війну”.

“Нам своє робити - вимагати від РФ забиратися геть з Криму і Донбасу і крок за кроком звільняти українську територію”, - підкреслила Геращенко.

Як повідомляв Укрінформ, Росія ініціювала скликання 12 лютого засідання Радбезу ООН щодо ситуації в Україні під приводом четвертої річниці підписання Мінських угод. Речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко у коментарі власному кореспондентові Укрінформу заявив, що справжня мета Росії - відволікти увагу від спеціального засідання 20 лютого, присвяченого п’ятій річниці агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-