Українські дипломати стурбовані маневрами військових РФ у Придністров’ї

Українські дипломати стурбовані маневрами військових РФ у Придністров’ї

Укрінформ
Посольство України у Молдові стурбоване проведенням Росією несанкціонованих військових навчань з елементами форсування річки Дністер у зоні безпеки Придністровського регіону.

Про це йдеться у коментарі посольства у зв’язку із черговим порушенням Російською Федерацією своїх зобов’язань посередника і гаранта у процесі придністровського врегулювання.

"Посольство України в Республіці Молдова висловлює стурбованість черговими провокаційними діями Російської Федерації щодо порушення режиму зони безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова, зокрема несанкціонованим перебуванням 14-15 серпня особового складу та військової техніки оперативної групи російських військ у зоні безпеки, проведенням заходів, пов’язаних із форсуванням р. Дністер, та перешкоджанням виконанню своїх обов’язків особовим складом миротворчих сил і представниками місії ОБСЄ", - йдеться у повідомленні.

У посольстві зазначили, що нехтування російською стороною положень Угоди про припинення вогню від 21 липня 1992 року, які визначають режим функціонування зони безпеки, а також невиконання нею взятих на себе зобов’язань підриває довіру між учасниками переговорного процесу та продовжує ескалацію напруженості в регіоні.

"Зазначені дії Росії вкотре підтверджують необхідність повного та безумовного виведення російських військ з території Республіки Молдова відповідно до рішень Стамбульського саміту ОБСЄ 1999 року", - резюмували в українському диппредставництіві.

Як повідомлялося, 13 серпня на сайті Західного військового округу Міноборони РФ з'явилася інформація, що оперативна група російських військ, дислокована в Придністровському регіоні, підготувала бойову бронетехніку до майбутніх навчань з подоланням водних перешкод.

Вранці 14 серпня на лівому березі Дністра, в районі пляжу в селі Тирнаука району Слобозія і біля пішохідного мосту через річку Дністер в Тирасполі, була розміщена бронетехніка і військові вантажні автомобілі без номерних знаків і розпізнавальних знаків. Молдавські сили на ці території не були допущені.

Згодом сайт Західного військового округу Міноборони РФ повідомив, що в оперативній групі російських військ у Придністров'ї пройшли планові заняття з подолання водних прешкод, у яких взяли участь близько 50 водіїв бронетранспортерів.

Зелена екологічна партія Молдови засудила активізацію військових дій у Придністровському регіоні з боку окупаційних сил Російської Федерації, зокрема маневри з елементами форсування річки Дністер.

Читайте також: Міністр оборони Молдови назвав провокацією російські навчання у Придністров'ї

Відповідно до підписаної в 1992 році в Москві Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту на Дністрі в зоні безпеки (понад 200 км уздовж річки) розмістили пости миротворчих сил Росії, Молдови і Придністров'я.

Пізніше була заснована і Об'єднана контрольна комісія, до складу якої увійшли представники Придністров'я, Молдови, Росії, України і ОБСЄ, Об'єднане військове командування, Об'єднаний штаб, Спільні миротворчі сили і апарат військових спостерігачів.

Проведення військових навчань у зоні безпеки вимагає дозволу ОКК, однак, як зазначили в ОБСЄ, в даному випадку цього не було зроблено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-